Krimi

Na bratislavského ex-sudcu vydala prokuratúra obžalobu

Prokurátor Generálnej prokuratúry (GP) SR podal dnes obžalobu na Okresný súd Bratislava I na bývalého sudcu a bývalého vojenského sudcu Pavla D. za prečin marenia úlohy verejným činiteľom. Podľa obžaloby ako zákonný sudca spôsobil prieťahy v konaní v 36 trestných veciach.

Ilustračný obrázok k článku Na bratislavského ex-sudcu vydala prokuratúra obžalobu
Zdroj: Dnes24.sk

Pôvodné konanie o dohode o vine a treste medzi prokurátorom GP SR a obvineným exsudcom nebolo úspešné. Nedošlo k dohode o treste za trestné činy.

„Prokurátori upozorňovali na nečinnosť sudcu dvoma spôsobmi – žiadosťami o vytýčenie hlavného pojednávania, respektíve žiadosťami o podanie správy o stave súdneho konania a sťažnosťami pre nečinnosť. Od roku 2012 do prvého polroka 2014 prokurátori podali 250 písomných žiadostí a 24 sťažností pre nečinnosť,“ informovala hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Generálny prokurátor Jaromír Čižnár za účelom eliminácie prieťahov v súdnom konaní a zvýšenia efektívnosti vymožiteľnosti práva vydal už na začiatku decembra 2013 opatrenia podriadeným prokurátorom, aby v trestných veciach, kde koná sudca s prieťahmi, podali prokurátori sťažnosť pre nečinnosť sudcu (v trestných veciach, v ktorých bola podaná obžaloba pre prečin a sudca nevykonal v trestnej veci žiadny úkon dlhšie ako šesť mesiacov, alebo ak ide o zločin a sudca nevykonal v trestnej veci žiadny úkon viac ako jeden rok – podá prokurátor sťažnosť pre nečinnosť súdu).

Trestné stíhanie v súvislosti s Pavlom D. polícia začala vlani v septembri. Jeho konaním mohlo dôjsť k premlčaniu desiatok trestných stíhaní. Vyšetrovanie Pavla D. inicioval vlani minister spravodlivosti Tomáš Borec, ktorý podal v tejto súvislosti trestné oznámenie.

Nečinnosťou bývalého sudcu malo podľa pôvodných poznatkov ministra dôjsť k premlčaniu trestného stíhania v 50 prípadoch. Borec sa domnieval, že Pavol D. sa tým mohol dopustiť marenia úlohy verejným činiteľom.

Ministerská kontrola ukázala, že uvedený sudca v niektorých prípadoch nekonal päť až sedem rokov, čím trestnosť činu vo viacerých z nich zanikla. V praxi to znamenalo, že obvinených už nebolo možné stíhať a poškodení prišli o možnosť žiadať náhradu.

Ak by bývalého sudcu obvinili a trestné konanie by skončilo jeho odsúdením za marenie úlohy verejným činiteľom, hrozilo by mu väzenie na dva roky. V prípade, že by sa zistila značná škoda, až na päť rokov.

Bývalý vojenský sudca Pavol D. čelil viacerým návrhom na disciplinárne stíhanie. V apríli 2014 sa vzdal sudcovskej funkcie. V sudcovskom talári pôsobil od roku 1996 a na Okresnom súde Bratislava I pracoval približne štyri roky.

V minulosti sa voči nemu viedli tri disciplinárne konania, z toho jedno bolo právoplatne ukončené, keď mu bol uložený trest zníženia platu o 50 percent na pol roka. Podozrivý bol aj z prieťahov v kauze bytová mafia, čo malo za následok prepustenie hlavného obžalovaného.

V kauze bytovej mafie je už ustanovený nový zákonný sudca a začalo sa konať vo veci po takmer dvoch rokoch. Pavol D. bol zákonným sudcom aj v kauze pozemkov Veľký Slavkov, kde nedávno vyniesol ďalší zákonný sudca zatiaľ neprávoplatný verdikt.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM