Maros Palesch Rôzne

Na bicykli deťom

BRATISLAVA - BSK, 02.06.2011. Pomôcť detským pacientom trpiacim onkologickými ochoreniami sa rozhodla netradičným spôsobom skupina cyklistických nadšencov na čele so svetoznámym cyklistom a viacnásobným majstrom sveta jazdiacim na vysokom bicykli Joz

V stredu 8. júna odštartuje už druhý ročník projektu Na bicykli deťom – medzinárodná charitatívna cyklotúra naprieč Českou a Slovenskou republikou. Tento unikátny česko-slovenský projekt podporila aj Bratislavská župa.

„Najmä mladým generáciám by sme mali pripomínať, že šport je dôležitou súčasťou našich životov. Rozvoj športových aktivít spolu s cykloturistikou patria medzi priority Bratislavskej župy a projekt Na bicykli deťom si zaslúži obzvlášť veľkú pozornosť, keďže výťažok z podujatia je venovaný na pomoc onkologicky chorým deťom,“ povedal bratislavský župan Pavol Frešo. Podľa Jozefa Zimovčáka je šport vždy spojovaný so zdravím. **„A touto cestou chcem apelovať na všetkých, aby sme spoločne pomohli tým, ktorí zdraví nie sú,“ **uviedol. Na vysokom bicykli najazdil desaťtisíce kilometrov po celom svete, vyhrával závody a ako dodal, dúfa, že sa mu podarí doviesť úspešne do cieľa aj tento medzinárodný projekt.

Pelotón odštartuje 8. júna v najzápadnejšom meste ČR v Aši a v priebehu 11 dní prekoná trasu 1 635 kilometrov. Cieľom je najvýchodnejšia obec SR Nová Sedlica, kde pelotón dorazí 18. júna. Trasa cyklistického maratónu bude podľa predsedu OZ Deťom pre život Miroslava Bílika rozdelená do 11 etáp, pričom v každom etapovom meste bude pripravený bohatý kultúrny program. „Cieľom projektu je osloviť verejnosť v Česku i na Slovensku a spojiť všetkých, ktorí chcú pomôcť onkologicky chorým pacientom a ich rodinám. Chceme zároveň vyzdvihnúť ťažkú prácu lekárov na onkológiách,“ priblížil Bílik. Za vyzbierané peniaze v rámci projektu sa v polovici júna uskutoční v Tatranskej Lomnici prvý česko-slovenský relaxačno-rekondičný pobyt pre onkologicky choré deti s rodičmi.

Projekt sa realizuje pod záštitou ministra financií Ivana Mikloša, podporila ho aj cyklistická bratská dvojica Peter a Martin Velitsovci, olympijskí víťazi bratia Peter a Pavol Hochschornerovci, dráhový cyklista Jozef Žabka, hokejoví reprezentanti Miroslav Lažo a Boris Žabka, či herec Ivan Vojtek. Okrem stálych účastníkov pelotónu sa do akcie na bicykli môže zapojiť aj širšia verejnosť v regiónoch, ktorými bude túra prechádzať. Projekt môže verejnosť podporiť aj finančne.

**Prvý ročník cyklotúry Na bicykli deťom smeroval zo slovenskej obce Nová Sedlica do českého mesta Aš a podporilo ho viac ako 1 500 cyklistov. V projekte sa vyzbieralo 20-tisíc eur, ktoré boli venované šiestim detským onkologickým klinikám na území Česka a Slovenska. **

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

na bicykli detom
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM