Anabela Mikušiaková Správy

Možnosť navštíviť kaplnku svätého Jakuba využili stovky ľudí

Aj napriek chladnému počasiu čakali ľudia pred kaplnkou svätého Jakuba, aby sa dostali dovnútra v rámci akcie Bratislava pre všetkých.

Ilustračný obrázok k článku Možnosť navštíviť kaplnku svätého Jakuba využili stovky ľudí
Foto: Anabela Mikušiaková

Niekoľko desiatok ľudí čakalo od 25 do 35 minút pred kaplnkou svätého Jakuba na námestí SNP, aby sa dostali na pár minút dovnútra. Dnes bol totiž posledný deň, kedy bolo možné kaplnku navštíviť. Počas bežných dní nieje prístupná pre verejnosť.

Kaplnka je situovaná na cintoríne, ktorý sa rozprestiera na námestí SNP, medzi Starou tržnicou a Manderlákom. Už v roku 1436 ju spomínali archívne správy. Kaplnku odkryli až v rokoch 1944 až 1996 v rámci archeologického výskumu.

Vo vnútri mali návštevníci možnosť vidieť kosti a lebky, ale aj pôvodné pozostatky stavby. Archeológ Branislav Resutík podával návštevníkom v kaplnke odborný výklad o jej histórii.

„Kaplnka sv. Jakuba bola malým kostolíkom. Kňaz stál vo vnútri a ostatní veriaci vonku. Na začiatku 14. storočia prestavali v gotickom štýle celý pôdoris z kruhového na štvoruholníkový. Tento priestor začali zapĺňať kosťami z porušených hrobov. Celý ho zaplnili v priebehu 14. storočia až do roku 1529,“ hovorí archeológ Branislav Resutík.

Vďaka kaplnke svätého Jakuba sme sa dozvedeli viac o bývalých obyvateľoch Bratislavy. Na katedre antropológie prírodovedeckej fakulty. „Kosti boli podrobené analýze, na základe toho sa dali posúdiť poznatky o telesnom vzraste Bratislavčanov,“ vysvetľuje Resutík.

Prečítajte si aj: Najväčšia jazva Ružinova možno zmizne. Čo má vzniknúť namiesto nej?

Kaplnka svätého Jakuba prilákala stovky návštevníkov
9
Galéria
Foto: Anabela Mikušiaková
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM