Nina Táborská Rôzne

Možno ich poznáte. Ich "domovom" je auto, na parkovisku žijú už druhý rok. Niekomu ich osud ale nebol ľahostajný

Imrich a Margita prišli o prácu, o príjem, o strechu nad hlavou, o svoje vnúčatá, o dôstojný život... Ich "domovom" sa stalo nefunkčné auto. Tu prežívajú Vianoce, narodeniny, zimu aj horúčavy - tu majú všetko čo im zostalo. Pracovali svedomito, starali sa o svoje vnúčatá, viedli usporiadaný život.

Ilustračný obrázok k článku Možno ich poznáte. Ich "domovom" je auto, na parkovisku žijú už druhý rok. Niekomu ich osud ale nebol ľahostajný
Zdroj: YouTube.com

Pán Imrich a pani Margita sú manželia z Bratislavy, ktorých zastihol krutý životný osud. Po tom, čo Imrich prišiel o prácu kuriča a domovníka, prišla o prácu upratovačky aj Margita. Výdaje prevýšili príjmy a nebolo už z čoho platiť nájom, neboli peniaze ani na základné potreby.

Pár mal vo svojej starostlivosti vnukov, ktorí boli následne umiestnení do detského domova. Hoci ich pravidelne navštevujú, chvíle v ich vlastnom domove, ktoré spolu kedysi denne prežívali, im to nenahradí. Napokon prišli aj o verného spoločníka psa, ktorého prevzal útulok. Zostali tak len bolestivé spomienky a „majetok“ pobalený v igelitkách.

Prečítajte si tiež: Prečo sa bezdomovectvo týka všetkých Bratislavčanov: 5 zásadných otázok a odpovedí

Už druhý rok bývajú v nefunkčnom malom autíčku na bratislavskom parkovisku. Tu prežívajú svoje každodenné trápenia. Napriek všetkému sú upravení, obnosené šaty a topánky majú vyčistené a nestrácajú vieru v to, že ich osud sa môže zvrátiť. Aj v týchto podmienkach sa pokúšajú žiť dôstojne. Palubnú dosku ich auta zdobí rozkvitnutý zlatý dážď v plastovom pohári. Prácu si nedokážu nájsť, do centra či nocľahárne ísť nechcú. Vyhýbajú sa im pretože sa boja útokov spolunocľažníkov posmelených alkoholom.

Ako nám vysvetlil Sergej Kára (OZ Vagus), častým dôvodom prečo do nocľahárne páry nechcú íst je ten, že by boli rozdelení.

Výzvu má na svedomí Dominika, ktorá sa im takýmto spôsobom snaží pomôcť. Sama im venovala základnú výbavu a potreby, ktoré im chýbali. Každý človek má právo dôstojne žiť, mať miesto, kde môže skloniť hlavu, tráviť čas so svojimi najbližšími. „Ich viera a statočnosť by mali byť vzorom pre mnohých, ktorí zabudli na to, aká samozrejmosť je teplý domov, v ktorom si môžete dať do vázy zlatý dážď,“ hovorí Dominika.

Podporiť manželov môže každý prostredníctvom výzvy, ktorú nájdete TU.

Svojou reportážou na tento prípad upozornil redaktor TV Markíza Viktor Serebriakov.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM