Maros Palesch Iné športy

MOTOCYKEL ROKA 2011

Na samé jednotky. Píše sa rok 2011 a v bratislavskej Inchebe sa koná už 11. výstava motocyklov a všetkého čo k nim patrí. A samozrejme, pri tej príležitosti nemôže chýbať 11. ročník prestížnej ankety - Motocykel roka...

Stalo sa už pravidlom, že anketa Motocykel roka, ktorú pravideľne vyhlasuje najčítanejší slovenský motocyklový mesačník Svet motocyklov, je pomyselným štartom výstavy Motocykel, ale aj celej motocyklovej sezóny. Redakcia časopisu Svet motocyklov ju každoročne organizuje v spolupráci s a. s. Incheba, importérmi jednotlivých značiek motocyklov a redakciami odborných motoristických médií, ktoré vyberú z nominovaných motoriek tie najzaujímavejšie v kategóriách: Supersport, Touring, Naked, Cruiser, Off road a Scooter.

Medzi skútrami pre sezónu 2011 kraľuje novinka od najväčšieho svetového výrobcu – Honda SW-T600. Svojimi rozmermi a kubatúrou je nielen mestským vozítkom, ale hlavne pohodlným cestovateľom, ktorý odvezie dvojčlennú posádku a jej batožinu pokojne aj na dovolenku k moru.

Kategóriu Off road ovládla novinka značky Husqvarna – model TE449. Ide o prvé „dieťa“ spolupráce BMW a Husqvarny a testy naznačili, že toto enduro sa naozaj vydarilo.

Spomedzi cruiserov najviac hlasov získal nováčik v tejto kategórii – značka Ducati. Kto si tohto talianskeho výrobcu spája so športovými motorkami, nemýli sa, no fabrika sa vrhla aj do nových vôd a víťaz Diavel právom púta pozornosť a očaril aj odbornú porotu.

V kategórii Touring sa z víťazstva teší nemecký výrobca, pre ktorého je kategória luxusných turistických špeciálov srdcovou záležitosťou. Maximálne prepracovali revolučnú novinku – radový šesťvalec, pridali kvalitné komponenty podvozku, bohatú turistickú výbavu a úspech sa dostavil… Víťazom je BMW K 1600 GTL.

Kategória naháčov, teda Naked je tentokrát korisťou Suzuki. Už pred viac ako štvrťstoročím ohúrila svet superšportová 750-ka a tá sa vo výrobnom programe drží doteraz. Zaujala aj jej nahá verzia GSR750 a hneď na úvod sa pýši titulom Motocykel roka.

Víťazstvo v najsledovanejšej kategórii Supersport si tentokrát vybojovali „zelení“. Najmenší zo štvorice japonských výrobcov si dal na vývoji revolučnej novinky záležať, čo ocenila aj odborná porota. Kawasaki ZX-10R je tým vyvoleným…

Počas programu bola slávnostne vyhlásená aj najpredávanejšia značka motocyklov na Slovensku v roku 2010, ktorou sa stala značka Honda s počtom 559 kusov predaných motocyklov.

Šestica víťazných modelov bola počas slávnostného večera samozrejme v presile, ale zahanbiť sa nenechalo ani famózne duo huslistiek. Femme2Fatale je formácia, ktorá divákov svojim dynamickým vystúpením dostala poriadne do varu. Dve atraktívne huslistky a ešte atraktívnejšie melódie spolu s vystúpením country tanečníkov zo skupiny Maryland skvele podfarbili tento slávnostný večer.

Zdroj + foto: Združenie POBYS, vydavateľ časopisu Svet motocyklov, Peter Mitaš

MOTOCYKEL_ROKA_2011
8
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM