Kultúra

Modranská majolika ožíva. Tradícia bude zdigitalizovaná

Modranská majolika je známa už od sedemnásteho storočia a je pre bratislavský región súčasťou hmotného kultúrneho dedičstva.

Ilustračný obrázok k článku Modranská majolika ožíva. Tradícia bude zdigitalizovaná
4
Galéria
Zdroj: TASR

„Modranská majolika spoluvytvára kultúrnu identitu nášho regiónu. Preto je našou morálnou povinnosťou toto kultúrne dedičstvo uchovávať aj pre ďalšie generácie. Nielen vo forme tradičných výrobkov, ale najmä v aplikácii modranských vzorov aj na ostatné úžitkové predmety v súlade s našou tradíciou,“ vyjadril sa predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo.

Kaštieľ v Modre

Bratislavský samosprávny kraj spolu s Malokarpatským osvetovým strediskom v Modre a rakúskymi partnermi predložili na Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR v rámci 1. výzvy Interreg V-A SK- AT/2016/02 programu spolupráce Interreg V-A Slovenská republika – Rakúsko žiadosť o nenávratný finančný príspevok na rekonštrukciu objektu kaštieľa a záhrady v Modre.

Projekt Kultúrno-kreatívne oživenie tradícií pretransformuje modranský kaštieľ na kultúrno-kreatívne centrum. Cieľom projektu je aj okrem rekonštrukcie samotného kaštieľa v Modre aj rozširovanie povedomia obyvateľov o kultúrnom dedičstve kraja. To sa, samozrejme, týka aj modranskej majoliky, ktorá je typickým tradičným remeslom regiónu.

V zrekonštruovanom areáli vznikne priestor pre prezentáciu diel amatérskych aj profesionálnych umelcov. Tí budú môcť svoje diela predstavovať konferenciách či prezentáciách aj za hranicami regiónu. Súčasťou fungovania kultúrno-kreatívneho centra budú aj wokshopy, na ktorých spoznajú návštevníci základy práce hliny a zručnosti našich predkov.

Zbierky keramiky

Tradícia majoliky bude zdigitalizovaná, a každý návštevník tak bude mať možnosť spoznať historické zbierky keramiky. Digitalizácia čaká historické zbierky a fondy, ktoré budú následne sprístupnené aj širokej verejnosti. Podpora oživovania modranskej majoliky je aj podporou lokálnej ekonomiky.

Ďalšou možnosťou podpory majoliky a tým pádom aj miestnych producentov, je opätovné zavedenie odboru umelecký keramik na stredné odborné školy v regióne. Bratislavský samosprávny kraj každoročne podporuje aj podujatie Slávnosti hliny – Keramická Modra, na ktorom sú predstavované najnovšie trendy v keramike. Informovala o tom tlačová tajomníčka BSK Veronika Beňadiková.

Ilustračný obrázok

Majolika
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM