Rôzne Správy

Mnoho vzácnych dropov veľkých prečkáva zimu na Slovensku

Najťažší lietajúci vták na svete patrí u nás medzi najvzácnejšie hniezdiace druhy. Napriek tomu, že mu hrozilo vyhynutie, dropa sa zatiaľ podarilo zachrániť.

Ilustračný obrázok k článku Mnoho vzácnych dropov veľkých prečkáva zimu na Slovensku
4
Galéria
Zdroj: SOS/BirdLife

V slovensko-rakúsko-maďarskom trojhraničí zimuje rekordný počet dropov veľkých. Polovica z nich prečká zimu na Slovensku. Najťažší lietajúci vták na svete patrí u nás medzi najvzácnejšie hniezdiace druhy. Napriek tomu, že mu hrozilo vyhynutie, dropa sa zatiaľ podarilo zachrániť. Slovensko v súčasnosti zohráva významnú rolu v ochrane jeho západopanónskej populácie.

Dropov je stále menej

„Drop veľký bol v 90. rokoch minulého storočia v Rakúsku a na Slovensku na tom tak zle, že už sa očakávalo, že čoskoro vyhynie. Ostávalo posledných viac ako sto jedincov. Rozsiahle ochranárske opatrenia v Rakúsku a Maďarsku však viedli k tomu, že populácia opäť narástla. Preto aktuálne zistený počet takmer 500 dropov v trojhraničnom území potešil všetkých ornitológov na Slovensku, v Rakúsku a Maďarsku,“ hovorí Jozef Ridzoň, ochranársky manažér SOS/BirdLife Slovensko.

Slovensko ešte pred 70 rokmi patrilo podľa ornitológov medzi najvýznamnejšie krajiny pre ochranu tohto druhu v strednej Európe. Hniezdilo u nás viac ako 1000 dropov. Následne v dôsledku stavby elektrických vedení na citlivých miestach, mechanizácie, chemizácie a rozorávania trávnych porastov počty prudko poklesli a ostali u nás nepravidelne hniezdiť posledné jedince dropa pri hraniciach s Rakúskom. Podobne však populácia klesla aj v Rakúsku a západnom Maďarsku.

V dôsledku aktívnych opatrení na ochranu dropa v Rakúsku a Maďarsku sa populácia obnovila. Na poľnohospodárskej pôde boli obnovené rozsiahle trávne porasty, kde môže drop hniezdiť a podpora pre poľnohospodárov bola nastavená tak, aby sa im na miestach s výskytom dropa oplatilo hospodáriť šetrne vo vzťahu k životnému prostrediu. Po vyhniezdení sa veľká časť dropov sťahuje na západný okraj Slovenska do chránených oblastí, kde môžu prezimovať.

Drop veľký
4
Galéria
Zdroj: SOS/BirdLife
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM