Maros Palesch Rôzne

Mladí záchranári preverili svoje zručnosti a vedomosti

BSK - MALACKY, 19.05.2011. Krajské kolo súťaže vyhrala základná škola zo Seneckého okresu, druhé miesto patrí ZŠ z Bratislavského okresu a tretie miesto ZŠ z Malackého okresu. Víťazi získali krajský pohár a postupujú do celoslovenského kola súťaže, k

V priestoroch Zámockého parku v Malackách si v stredu, 18. mája, mladí záchranári preverili svoje zručnosti aj vedomosti napríklad z poznania možných rizík vyplývajúcich z následkov živelných pohrôm, havárií, katastrof, alebo teroristických útokov. Konalo sa totiž Krajské kolo súťaže mladých záchranárov civilnej ochrany.

Súťaž odštartovali bratislavský župan Pavol Frešo a prednosta Obvodného úradu Bratislava Lukáš Pokorný, ktorý podujatie organizoval. „Účelom tejto súťaže je podnietiť v deťoch záujem o záchranárstvo, dobrovoľníctvo a samozrejme rozvinúť u nich zručnosti týkajúce sa civilnej ochrany, podávania prvej pomoci, požiarnej prevencie aj praktického hasenia,“ priblížil Lukáš Pokorný. Podľa župana preverilo toto cvičenie kondíciu a schopnosti mladých záchranárov z celého kraja. „Pevne verím, že títo mladí a nádejní záchranári aj vďaka takémuto cvičeniu a vďaka všetkému, čo sa dozvedeli, raz v budúcnosti životy zachránia,“ povedal Pavol Frešo.

Súťaže sa zúčastnilo trinásť 4-členných družstiev žiakov základných škôl z Bratislavského kraja – po troch z Bratislavského, Malackého, Seneckého a Pezinského obvodu a jedno družstvo z Maďarska. Sú to vlastne víťazi obvodných kôl súťaže. Mladí záchranári pretekali v behu na trati dlhej 1 200 metrov, v streľbe zo vzduchovky, súťažili aj v disciplínach ako prechod „zamoreným“ terénom, tvorenie evakuačnej batožiny, zdravotná príprava či rozpoznávanie varovných signálov. Svoje zručnosti si žiaci preverili aj pri nasadzovaní ochrannej masky, orientácii na mape pomocou kompasu či hasení malých požiarov.

Na prvom mieste s najvyšším počtom bodom za splnené úlohy skončila základná škola zo Seneckého okresu, druhé miesto patrí ZŠ z Bratislavského okresu a tretie miesto ZŠ z Malackého okresu. Víťazi získali krajský pohár a postupujú do celoslovenského kola súťaže, ktoré sa podľa Lukáša Pokorného uskutoční v júni.

Zdroj + foto: BSK, Iveta Tyšlerová

mladi zachranari
6
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM