Rôzne

Mladí Bratislavčania vyčkávajú so sobášom najdlhšie. V hlavnom meste je aj najviac rozvodov

Slováci sa do uzatvárania manželstva nehrnú a sobáš radšej odkladajú na neskôr. Najviditeľnejšie je to v Bratislave, Košiciach a okrese Banská Bystrica.

Ilustračný obrázok k článku Mladí Bratislavčania vyčkávajú so sobášom najdlhšie. V hlavnom meste je aj najviac rozvodov
Zdroj: TASR

Ročne sa na Slovensku uzavrie približne 25.500 manželstiev. V posledných štyroch rokoch je toto číslo stabilné. Vyplýva to z údajov, ktoré publikovali výskumníci z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského a Inštitútu informatiky a štatistiky (Infostat) v Demografickom atlase SR, ktorý vo štvrtok (12.3.) predstavili v priestoroch fakulty.

Rastie však priemerný vek pri prvom sobáši. U mužov z pôvodných 25,1 roku na 31,5 roku a u žien z 23 rokov na takmer 29 rokov. „Najvyššie hodnoty priemerného veku pri prvom sobáši u oboch pohlaví si udržiava Bratislavský kraj. Najskôr sa ženia a vydávajú osoby v Prešovskom kraji,“ píšu výskumníci v Demografickom atlase SR.

Páry s rovnakým vzdelaním

Najviac sobášov je v okresoch na severe stredného a východného Slovenska, ku ktorým sa v poslednom čase pridávajú aj okresy Bratislavy a niektoré okresy Košíc. Najmenej sobášov je napríklad vo viacerých okresoch stredného a čiastočne juhozápadného Slovenska.

Do manželstva najčastejšie vstupujú páry s rovnakým vzdelaním v okresoch Bratislavy a tiež v niektorých okresoch východného Slovenska. „Naopak, najnižší podiel takýchto prípadov je na severe a juhozápade Slovenska, pričom platí, že nevesta má častejšie vyššie vzdelanie,“ dodávajú výskumníci.

A čo rozvody?

Čo sa týka rozvodov, tak ich počet od začiatku 90. rokov rastie. Vrchol dosiahol v rokoch 2006 – 2010, keď sa rozviedlo viac ako 12.000 manželstiev. Dnes je toto číslo na úrovni necelých 11.000 rozvodov. „V porovnaní s Európou v tomto ukazovateli Slovensko patrí dlhodobo v rámci EÚ k populáciám s nižšou, respektíve miernou intenzitou rozvodovosti,“ uvádzajú výskumníci. Najhoršie sú na tom Lotyšsko, Belgicko či Švédsko.

Priemerná dĺžka trvania manželstva pri rozvode v prvej polovici 90. rokov dosahovala okolo 11 rokov. Podľa údajov z roku 2013 je to už viac ako 14 rokov. Dlhodobo vysokú intenzitu rozvodovosti si udržuje Bratislavský kraj, naopak, najnižšiu Prešovský kraj. Nižšia úroveň rozvodovosti je aj v Žilinskom kraji.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM