Správy

Mládež v lete vystrájala. V detskej nemocnici ošetrili počas prázdnin tisícky detí

Skoro 8 500 detí ošetrili lekári v chirurgických a pediatrických ambulanciách bratislavskej Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou počas letných prázdnin.

Ilustračný obrázok k článku Mládež v lete vystrájala. V detskej nemocnici ošetrili počas prázdnin tisícky detí
Zdroj: TASR

"Takmer 3 500 detí lekári ošetrili v chirurgických ambulanciách Oddelenia urgentného príjmu (OUP), až tri štvrtiny z nich potrebovali pomoc v dôsledku úrazu,“ povedal riaditeľ zariadenia Ladislav Kužela.

Deti sa väčšinou zranili pri rôznych voľnočasových aktivitách, väčšinou išlo o chlapcov. Utrpeli dve tretiny úrazov. „Išlo najmä o podvrtnutia kĺbov, otvorené rany na končatinách a hlave, zlomeniny kostí, najmä končatín,“ povedal primár OUP Marcel Brenner.

Viacero prípadov sa po úraze skončilo hospitalizáciou. V nemocnici najčastejšie ostali deti s komplikovanými zlomeninami, otrasmi mozgu či ranami, ktoré sa museli ošetrovať v celkovej anestézii.

Lekári upozorňujú, že sa stále stretávajú s úrazmi, ktorým sa dalo zabrániť. Treba preto pamätať na zabezpečenie dohľadu detí, používanie ochranných prostriedkov, ako aj vhodný výber aktivity primeranej veku.

Čítajte aj: Detských pacientov čaká príjemnejšie prostredie. Detská nemocnica rekonštruuje priestory za státisíce eur

Ilustračný obrázok

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM