Ľuba Lesná Rôzne

Ministerka zdravotníctva: Nová nemocnica v Bratislave bude

Zmluva so spoločnosťou, ktorá v rámci PPP projektu postaví a bude prevádzkovať novú nemocnicu v Bratislave, by sa mala podpísať v auguste budúceho roku. V relácii RTVS O 5 minúť 12 to potvrdila ministerka zdravotníctva Zuzana Zvolenská.

Ilustračný obrázok k článku Ministerka zdravotníctva: Nová nemocnica v Bratislave bude
Zdroj: TASR

Zvolenská sa v diskusnej relácii verejnoprávnej televízie pochválila, že proces, ktorý sa začal s novou nemocnicou, je veľmi rýchly. „Ide veľmi dobre, a to, že nová nemocnica bude fyzicky poskytovať zdravotnú starostlivosť až v roku 2017, neznamená, že sa neukončí celý tento proces ešte za nášho pôsobenia. Podľa toho, ako je naplánovaný, budeme mať už v auguste 2015 uzatvorenú zmluvu, ak sa teda nič nestane,“ povedala Zvolenská.

Projekt má množstvo rizík podľa opozície

Poslanec parlamentu za SDKÚ-DS Viliam Novotný si myslí, že tento PPP projekt má množstvo rizík a nerozumie jeho návratnosti. „Ako to chce ministerstvo zabezpečiť, pretože dnes štátne nemocnice majú problém byť vo vyrovnanom rozpočte z peňazí, ktoré inkasujú za zdravotnú starostlivosť,“ povedal.

Zvolenská reagovala, že rezort zdravotníctva nepočíta so žiadnymi nadštandardnými podmienkami pre akéhokoľvek súkromného poskytovateľa. „My sme nastavili nemocnicu tak, že ráta so 44.000 hospita­lizáciami a 28.000 výkonmi jednodňovej chirurgie, ktorá je v tejto chvíli platená iným spôsobom. V momente zavedenia DRG – platby za diagnózu, sa tieto rozdiely zotrú,“ vysvetlila Zvolenská.

Novotný poznamenal, že drží ministerstvu palce. „Som fanúšikom toho, aby prišli súkromné investície do zdravotníctva, ale neviem, či je práve vhodné začať najväčšou nemocnicou, či by nebolo lepšie vyskúšať tento projekt niekde inde,“ povedal.

Ministerstvo už diskutovalo s tridsiatkou možných realizátorov

Podľa ministerky sa v rámci takzvaného predsúťažného dialógu z 30 zúčastnených kvalifikovalo vyše 20 spoločností z desiatich štátov, ktoré spĺňajú kritériá a majú potenciál, aby sa zúčastnili na súťažnom dialógu.

Projekt novej nemocnice v Bratislave podľa ministerky reaguje na audit Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB). Ten ukázal, že univerzitná nemocnica už nevyhovuje.

„Tak, ako sú teraz postavené a rozmiestnené veľmi staré budovy jednotlivých pracovísk UNB, nie je možné do nich zaviesť skutočne efektívne procesy liečby, procesy pohybu pacienta, materiálu, liekov,“ uviedla.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM