KAW Rôzne Správy

Mimoriadna dezinfekcia v MHD: Šancu nakaziť sa vírusmi chce dopravný podnik minimalizovať

Magistrát vydal pokyn na dodatočnú kompletnú dezinfekciu všetkých vozidiel MHD.

Ilustračný obrázok k článku Mimoriadna dezinfekcia v MHD: Šancu nakaziť sa vírusmi chce dopravný podnik minimalizovať
8
Galéria
Zdroj: TASR

Je známe, že spoje MHD sú ideálnym priestorom na šírenie vírusov. Bratislavský dopravný podnik (DPB) chce riziko nakazenia sa minimalizovať a preto pristúpil k dezinfekcii vozidiel nad rámec bežnej každodennej hygienickej údržby.

Silnejšia dezinfekcia

Mimoriadna dezinfekcia sa týka najmä držadiel vo vozidlách. Zároveň sa tiež kompletne dezinfikujú všetky vozidlá MHD. DPB kvôli tomu vyhlásil expresnú súťaž na spoločnosť, ktorá dezinfekciu realizuje.

„Víťazným uchádzačom je slovenská spoločnosť, ktorá dezinfekciu realizuje na princípe studeného zahmlievania pomocou aerosolového generátora. Použitá látka, ktorá je riadne registrovaná Centrom chemických látok a prostriedkov (CCHLP), je aktívna, obsahuje dezinfekčnú látku s nanočasticami striebra a pôsobí virucídne, fungicídne a biocídne, čiže prirodzeným spôsobom likviduje všetky neželané patogény a tiež pôvodcov zápachu,“ informoval DPB na sociálnej sieti.

Ľuďom táto látka nijako neublíži, dokonca aj aplikovať sa môže bez ochranných prostriedkov. Podobný princíp dezinfekcie sa využíva aj v zdravotníckych zariadeniach či v objektoch, kde sa pohybuje mnoho ľudí.

„Podnik v súčasnosti zvýšil periodicitu komplexnej dezinfekcie na dvakrát mesačne s najväčším zreteľom na madlá a dopytové tlačidlá a upratovacej spoločnosti nariadil, aby zvýšili dávky dezinfekcie nad hygienický štandard,“ spresnila hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Adriana Volfová.

V bratislavskej hromadnej doprave vodiči postupne dostávajú dezinfekčné prostriedky, gél na ruky spolu s utierkami, a tiež dezinfekčný prostriedok na madlá i dopytové tlačidlá, ktorý môžu využívať počas služby. Dezinfekciou sú vybavení aj revízori.

V rámci preventívnych opatrení pred šírením nového koronavírusu DPB zabezpečil pri vstupoch do vozovní a výpravní dezinfekciu na ruky pre všetkých zamestnancov. Dezinfekciou sú vybavené aj sociálne zariadenia pre vodičov.

Vodiči MHD majú podľa Volfovej na zastávkach automaticky otvárať všetky dvere na nových električkách, všetkých autobusoch a trolejbusoch, aby sa znižovala potreba kontaktu cestujúcich s povrchmi v hromadných dopravných prostriedkoch. Pri zastávkach na znamenie je naďalej nutné vyslať vodičovi znamenie.

Zdroj: Facebook
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM