Alexandra Húsková Kultúra

Príbeh Obchodnej počas tridsiatich rokov vám rozpovie unikátna výstava fotografií priamo vo výkladoch ulice

Ako vyzeral život na Obchodnej ulici v minulosti? Ako sa zmenila za posledné roky? Históriou jednej z najznámejších ulíc Bratislavy, vás prevedie unikátna výstava, ktorú môžete vidieť v týchto dňoch priamo na obrazovkách vo výkladoch na Obchodnej ulici v Bratislave a v galérii Satelit.

Ilustračný obrázok k článku Príbeh Obchodnej počas tridsiatich rokov vám rozpovie unikátna výstava fotografií priamo vo výkladoch ulice
Zdroj: Dnes24.sk

Domáci aj zahraniční návštevníci majú možnosť vidieť umenie vo verejnom priestore od 27.10. do 22.11.2015 na obrazovkách nainštalovaných vo výkladoch v sedemnástich prevádzkach na Obchodnej ulici. Nainštalované obrazovky si môžte pozrieť v galérii.

V reálnom čase uvidíte domy na Obchodnej ulici, pred ktorými budete práve stáť, ako sa menili za posledných tridsať rokov.

Netradičná časozberná výstava vychádza z knihy Obchodná 1984 – 2014, projektu umeleckej dvojice Ľuba a Moniky Stacho.

Na fotografiách zachytili tridsaťročnú históriu ulice, ako aj jej zmeny až do súčasnosti. Prostredníctvom časozberu sa pred divákmi odvíja príbeh posledných tridsiatich rokov. Spoločensko-politické udalosti sa odrážajú vo výzdobe obchodov, oblečenia ľudí, a ďalších dobových znakov.

Jedinečné príbehy a absurdity režimov na fotografiách

„Obchodná ulica bola vždy miestom obchodu a stretávania sa ľudí. Jej výzor vždy odzrkadľoval dobu, v ktorej sa žilo,“ konštatuje fotograf Ľubo Stacho, autor fotografií.

„Impulzom bola smrť Brežneva, kedy som však ešte mal strach, keďže som mal emigrovaného brata a rodinu s malými deťmi. Po smrti Andropova som strach zahodil a začal som fotiť Obchodnú,“ hovorí o začiatkoch fotenia autor Ľubo Stacho.

Na záberoch zachytával absurdity komunistickej výzdoby, na pultoch žiadny tovar, ale plné výklady ideológie. Nafotil viac ako šesť tisíc záberov. „Sú to príbehy, ktoré musíte vedieť čítať,“ uviedol autor.

Fotografie roztriedila až o niekoľko rokov neskôr Monika Stacho, ktorá priradila fotografie k výkladom a výsledkom je unikátna kniha Obchodná 1984–2014.

Prezentácie na obrazovkách umožnia návštevníkom vidieť takmer 500 fotografií, medzi nimi množstvo doteraz nepublikovaných záberov.

Výstava fotografií v galérii Satelit

Paralelne s výstavou vo výkladoch prebieha výstava fotografií v Satelite, galérii SCD, ktorá bude pre verejnosť sprístupnená od 5.11.2015, a predstaví výber z fotografií Obchodnej ulice na kvalitných tlačiach.

Výstavu v Satelite uvedie na vernisáži 4.11. o 17.30 výz­namný český dokumentarista prof. Jindřich Štreit. Súčasťou programu budú sprievodné prednášky odborníčok (prof. Henrieta Moravčíková, SAV a doc. Andrea Bacová, FA STU) a komentované prehliadky výstavy.

Spoluorganizátorom výstavy je občianske združenie Obchodná ulica a okolie, ktoré si za cieľ kladie zlepšenie imidžu a kvality verejného priestoru ulice.

Chceme, aby sa vrátila na kultúrnu, ekonomickú a sociálnu mapu Bratislavy, vraví David Čajko, predseda a zakladateľ združenia.

''Pre jej revitalizáciu a fyzické zlepšenie priestoru komunikujeme s obchodnou komunitou, vlastníkmi budov a obyvateľmi, nadviazali sme spoluprácu s magistrátom, Starým Mestom, zainteresovanými úradmi. Na Obchodnú sa rovnako snažíme prilákať viac návštevníkov prostredníctvom kultúrnych podujatí,‚‘ doplnil Čajko

Prečítajte si aj: Čistejšia Obchodná aj Poštová? Aktívne sa na tom pracuje

Program výstavy

Výstava OBCHODNÁ na Obchodnej pozostáva z dvoch častí:

1. Galéria vo výkladoch prevádzok na Obchodnej ulici

termín: 27.10.2015 – 22.11.2015

miesto: Obchodná ulica, Bratislava

2. Výstava v galérii Satelit

dátum: 5.11.2015 – 22.11.2015

vernisáž: 4.11.2015 o 17:30

miesto: Satelit, galéria SCD – Kollárovo námestie 10, Bratislava

Vstup na obe časti výstavy je zdarma.

Sprievodný program:

  • Obchodná ulica ako urbánna mutácia (prednáška)

prof. Dr. Ing. arch. Henrieta Moravčíková, vedúca Oddelenia architektúry ÚSTARCH SAV

dátum: 11.11.2015

čas: 17:00 – 18:00

miesto: Satelit, galéria SCD – Kollárovo námestie 10, Bratislava

vstup: zdarma

  • Nepostavená Obchodná (prednáška)

Doc. Ing. arch. Andrea Bacová, PhD., Vedúca Ústavu architektúry obytných budov FA STU, šéfredaktorka časopisu ARCH

dátum: 18.11.2015

čas: 17:00 – 18:00

miesto: Satelit, galéria SCD – Kollárovo námestie 10, Bratislava

vstup: zdarma

Prečítajte si aj: Koniec kebabom na Obchodnej? Známa bratislavská ulica prechádza zmenami

Zdroj foto: Ľubo Stacho

Obchodná na Obchodnej
7
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM