Kultúra

Milovníci filmov, zbystrite: PREHĽAD noviniek na plátnach slovenských kín

Víkend je tu a s ním aj možnosť na poriadny oddych. Pokiaľ sa rozhodnete stráviť voľné dni v spoločnosti dobrého filmu, práve pre vás je určený prehľad najnovších filmov v slovenských kinách.

Ilustračný obrázok k článku Milovníci filmov, zbystrite: PREHĽAD noviniek na plátnach slovenských kín
Zdroj: pixabay

Program kín spestrili zimné dobrodružstvá známej kutilskej dvojice, francúzska animovaná rozprávka Michela Ocelota, pokračovanie Creeda – športová dráma, pod ktorej scenár sa podpísal a tiež si v nej zahral Sylvester Stallone, či uletený horor o súkromí na internete. O divácku priazeň sa uchádza aj slovenská animovaná rozprávka s vianočnou tematikou, česká tragikomédia natočenú podľa knihy Josefa Formánka a dokument o znepokojivom vzostupe nacionalizmu na Slovensku.

Režisér Dan Svátek sa podpísal pod Úsmevy smutných mužov. Tragikomédia, ktorú nakrútil podľa rovnomenného knižného bestselleru J. Formánka, priblíži príbehy úspešných chlapov, ktorí sa cez dno fľaše dostali na samotné dno života. Na vojnovej ceste s alkoholom stretáva Josef napríklad Honzu, bývalého reprezentanta v triatlone a účastníka najťažších pretekov sveta – Ironmana. Úradník a geniálny matematik Milan zase verí, že je vyslancom z vesmíru. Pod dohľadom prísnej primárky a v pevnom režime teraz spoločne spoznávajú, ako ľahké bolo opojnému alkoholu prepadnúť a ako naopak ťažká je cesta zo závislosti von.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Dilili v Paríži je animák z dielne Michela Ocelota. Prostredníctvom dobrodružstva malého dievčatka priblíži obdobie belle epoque v dejinách Francúzska. Odvážna Dilili sa spolu s kamarátom Orelom vydajú po stopách spolku, ktorý stojí za únosmi dievčat v Paríži. Mladí hrdinovia stretnú počas svojho „vyšetrovania“ významné osobnosti tej doby – od Marie Curie až po Marcela Prousta. Každá z nich im poskytne pomocnú ruku či indíciu. Dostanú sa na pozoruhodné miesta, do tajomného prípadu sa prelína mágia a na jeho konci sa tradične stretne dobro so silami temna.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Creed II (r. Steven Caple Jr.) prináša príbeh Adonisa Creeda (Michael B. Jordan), ktorý bojuje so životom i sám so sebou. Snaží sa zo všetkých síl, aby sa venoval svojim najbližším a zároveň nezanedbával prípravu na dôležitý súboj v ringu. Čaká ho silný súper, ktorého meno sa navyše spája s dávnym nešťastím v jeho rodine, zápas tak bude pre neho nielen náročný, ale aj veľmi osobný. Spolu s Rockym (Sylvester Stallone) po svojom boku sa pokúsi naplniť dávny odkaz a získa odpoveď na otázku, za čo sa oplatí bojovať.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

V kinách je aj česká novinka Pat & Mat: Zimné dobrodružstvá (r. Marek Beneš). Blíži sa zima a známi kutilovia to nemôžu nechať len tak, a o to viac keď ich „zaskočí“ snehová nádielka. Aký nový stroj na sneh vymyslia? Po zábave na snehu príde určite vhod horúca sauna, tak prečo by si ju rovno nepostavili. Ako si poradia s vianočnou výzdobou a aké darčeky si podarujú pod vianočným stromčekom?

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Mladí zabijaci (r. Sam Levinson) je názov brutálnej satiry či uleteného hororu o súkromí na internete. Lily je obyčajná stredoškoláčka, ktorá viac než v realite žije na mobile, rovnako ako väčšina jej vrstovníkov. Keď však do digitálnych životov väčšiny obyvateľov mesta prenikne neznámy hacker, ktorý začne zverejňovať najmä to, čo malo zostať skryté, začnú sa diať veci. Absolútna panika v mestečku sa razom premení na peklo a Lily si skôr či neskôr musí položiť otázku, či sa vôbec dožije budúceho rána. Všetko totiž nasvedčuje tomu, že tým neznámym infiltrátorom do ľudských súkromí je práve ona.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Od 22. novembra je v kinách aj animovaný film Mimi a Líza – Záhada vianočného svetla, ktorý prichádza k malých divákom spoločne s ďalšími rozprávkami zo seriálu v špeciálnom vianočnom pásme.

Náš prehľad pokračuje pod videom!

Zdroj: YouTube.com

Na veľkom plátne sa premieta aj dokument Až přijde válka (r. Jan Gebert). Film o skupine mladíkov, ktorí založili na Slovensku domobranu, nakrútil v česko-chorvátskej koprodukcii. Kontroverznú organizáciu vedie 18-ročný Peter, ktorý býva u rodičov a na prvý pohľad sa nijako neodlišuje od svojich vrstovníkov. Cíti sa však byť vlastencom a pred niekoľkými rokmi založil organizáciu Slovenskí Branci. Jeho intenzívnym vojenským výcvikom „k obrane a zachovaniu národa“ uprostred slovenských lesov prešlo viac ako dvesto mladých mužov hľadajúcich vedenie a vlastnú identitu.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM