Rôzne Správy

Mikas reaguje na prípady OSÝPOK v Bratislave: Odmietanie očkovania môže viesť k vypuknutiu EPIDÉMIÍ

V Bratislave sa potvrdili dva prípady osýpok u malých detí. Deti pre ich nízky vek, respektíve zdravotné kontraindikácie neboli v rámci pravidelného povinného očkovania zaočkované.

Ilustračný obrázok k článku Mikas reaguje na prípady OSÝPOK v Bratislave: Odmietanie očkovania môže viesť k vypuknutiu EPIDÉMIÍ
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

Odmietanie očkovania môže viesť k opätovnému výskytu infekčných ochorení a epidémií, ktoré sa na Slovensku pre systematické očkovanie už dlhodobo nevyskytovali. Upozornil na to hlavný hygienik SR Ján Mikas. Apeluje preto na ľudí, aby dôverovali odborníkom.

Pre deti to najlepšie

„Chápem vaše obavy z toho, ako dieťatko zvládne priebeh očkovania. (…) Netreba zabúdať na to, že vedci, epidemiológovia a lekári majú potrebné odborné vzdelanie i prax a chcú pre zdravie vašich detí to najlepšie,“ skonštatoval.

Rodičom a pediatrom treba podľa Mikasa zdôrazňovať význam pravidelného povinného očkovania. „Očkovanie je najúčinnejšia prevencia proti vybraným závažným infekčným ochoreniam. Zabraňuje vzniku vážnych zdravotných komplikácií a predchádza trvalému poškodeniu zdravia po ich prípadnom prekonaní, respektíve úmrtiu,“ priblížil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

Povinné očkovanie

Na Slovensku sa v súčasnosti detská populácia povinne očkuje proti desiatim ochoreniam, a to proti osýpkam, príušniciam a rubeole, záškrtu, tetanu, čiernemu kašľu, detskej obrne, vírusovej hepatitíde typu B, hemofilovým invazívnym infekciám a pneumokokovým invazívnym infekciám. Očkovanie je hradené z verejného zdravotného poistenia.

Pediatri očkujú deti proti tým závažným infekčným ochoreniam, ktoré môžu ohroziť ich zdravie a ani dnes ich nie je možné v niektorých prípadoch úspešne vyliečiť,“ vysvetlil ÚVZ.

V Bratislave sa potvrdili dva prípady osýpok u malých detí. Ďalšie šírenie ochorenia sa zatiaľ nepotvrdilo. Deti pre ich nízky vek, respektíve zdravotné kontraindikácie neboli v rámci pravidelného povinného očkovania zaočkované.

Témy, ktoré hýbu Bratislavou

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM