Správy

Michalská veža potrebuje generálnu obnovu, tvrdí riaditeľ múzea

Michalská veža bola naposledy rekonštruovaná pred 45 rokmi. Odvtedy sa na nej podpísal zub času.

Ilustračný obrázok k článku Michalská veža potrebuje generálnu obnovu, tvrdí riaditeľ múzea
3
Galéria

Michalská veža, jedna z dominánt Bratislavy, potrebuje generálnu rekonštrukciu, a to od vrcholu až po podlahu prízemia. Uviedol to Peter Hyross, riaditeľ Múzea mesta Bratislavy, ktoré vežu spravuje.

Modernizácia veže

„Už viac rokov upozorňujeme, že tento objekt je v dosť zlom stave. Potreboval by rekonštrukciu, pretože posledná sa udiala asi pred 45 rokmi a vidno to už aj na fasáde,“ priblížil.

Modernizácia je podľa Hyrossa potrebná aj v rámci technickej infraštruktúry, elektrických rozvodov, kúrenia či zázemia pre personál múzea. „Zabezpečujeme údržbu veže v rozsahu, aby návštevník čo najmenej cítil ten vek poslednej rekonštrukcie, ale dlhodobo sa to už nedá udržať,“ skonštatoval riaditeľ.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal tento týždeň uviedol, že mesto má v pláne Michalskú vežu rekonštruovať pre jej zlý stav od sochy archanjela Michala na vrchole veže, cez hodiny, balkón, schody či fasádu. Koľko financií si rekonštrukcia bude vyžadovať, ukáže podľa neho až detailný projekt, ktorý treba pripraviť v spolupráci s pamiatkarmi a Múzeom mesta Bratislavy. „Chceme na to však vyčleniť aspoň milión eur, lebo je to starý historický objekt,“ priblížil primátor. Využitie financií však musia ešte schváliť mestskí poslanci.

Financie na rekonštrukciu

Ak sa napokon financie na rekonštrukciu vyčlenia, s prácami sa nezačne hneď. Hyross upozorňuje, že objekt je národná kultúrna pamiatka a pred spustením prác bude nutné ešte spraviť architektonicko-pamiatkový prieskum či projektovú dokumentáciu. „Počas prieskumu a projektových prác by bola veža pre návštevníkov sprístupnená. Počas rekonštrukcie, bohužiaľ, bude musieť byť na nejaký čas aj zatvorená,“ podotkol riaditeľ.

V Michalskej veži sa nachádza v súčasnosti Múzeum zbraní. Venované je histórii opevnenia mesta, vystavené sú tu chladné zbrane, vojenská i turnajová výzbroj. Z najvyššieho poschodia je vchod na ochodzu veže, odkiaľ je výhľad na historickú časť Bratislavy a jej okolie.

Michalská veža
3
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM