Samospráva

Mestskí poslanci opäť nerozhodli o spustení parkovacej politiky

Jednotná parkovacia politika v Bratislave aj po dnešku platí stále len na papieri.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci opäť nerozhodli o spustení parkovacej politiky
14
Galéria
Zdroj: TASR

Poslanci na svojom dnešnom zasadnutí opäť nerozhodli o dodatku štatútu hlavného mesta, ktorý upravuje deľbu kompetencií magistrátu a bratislavských mestských častí, vo veci užívania komunikácií I. až IV. triedy. Jednotná parkovacia politika v Bratislave tak aj po dnešku platí stále len na papieri.

Na návrh mestského poslanca Jána Hrčku tento bod presunuli na jún. Ten ho pritom navrhol presunúť na dnešný deň na aprílovom rokovaní zastupiteľstva.

Primátor je znepokojený

Poslanec Hrčka dnes k svojmu návrhu povedal, že stále nie je dorokované prerozdelenie financií v zmysle štatútu a zaoberať sa tým majú bratislavskí starostovia na piatkovom (26. 5.) Regionálnom združení mestských častí hlavného mesta. V apríli pritom priznal, že toto prerozdelenie financií s parkovaním priamo nesúvisí. „Desať rokov ale všetci vedia, že je to nespravodlivé. Pokiaľ sa to nespojí teraz, už sa to ďalších desať rokov nevyrieši,“ vysvetlil vtedy Hrčka.

Bratislavský primátor Ivo Nesrovnal je znepokojený, že sa schvaľovanie štatútu, potrebného na zavedenie parkovacej politiky v meste opäť presunulo o mesiac. „Tento krok je v neprospech Bratislavčanov, pretože mesto nevyhnutne potrebuje zaviesť poriadok v parkovaní. Je to ťažká téma, ktorú Bratislava potrebuje uzavrieť. Parkovacia politika nesmie byt témou, pri ktorej sa vytĺka politicky kapitál,“ povedala pre TASR hovorkyňa Bratislavy Zuzana Onufer.

Pravidlá parkovania

Dodatok k štatútu upravuje deľbu kompetencií hlavného mesta a bratislavských mestských častí vo veci užívania komunikácií I. až IV. triedy. Zároveň splnomocňuje mestské časti schváliť všeobecne záväzné nariadenie v miestnom zastupiteľstve. Jeho obsahom bude najmä úprava výšky úhrady za dočasné parkovanie, spôsob platenia úhrady a preukázania jej zaplatenia.

Prijatie tohto dodatku je podľa Nesrovnala posledný úkon, aby sa nové pravidlá parkovania v Bratislave stali realitou. Mestskí poslanci pritom schválili začiatkom decembra 2016 zavedenie jednotnej parkovacej politiky v Bratislave od marca tohto roka.

Parkovanie v Petržalke
14
Galéria
Zdroj: Rozumné parkovanie
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM