Tomáš Stupavský Samospráva

Mestskí poslanci môžu rečniť viac než dosť. Čas na vyjadrovanie svojich názorov si obmedziť nenechali

Bratislavskí mestskí poslanci si odmietli skrátiť čas na diskusiu počas zasadnutí zastupiteľstva. Jeden z poslancov a zároveň starosta Devínskej Novej Vsi Milan Jambor chcel nechať pozmeniť rokovací poriadok mestského parlamentu a poslanci sa tak mali vyjadrovať k jednotlivým bodom kratšie.

Ilustračný obrázok k článku Mestskí poslanci môžu rečniť viac než dosť. Čas na vyjadrovanie svojich názorov si obmedziť nenechali
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

Jeho návrh však neprešiel, odmietlo ho 15 poslancov, ďalší 13 sa zdržali a iba ôsmi súhlasili.

Dnes sa poslanci môžu prihlásiť o slovo pred začatím alebo počas rokovania dovtedy, kým sa rozprava neskončí. Jambor však navrhoval, aby sa táto možnosť poslancom obmedzila a na prihlásenie sa do rozpravy by mali len jednu minútu od jej začiatku. „Po uplynutí jednej minúty od otvorenia rozpravy sa končí možnosť prihlásiť sa do rozpravy,“ navrhoval Jambor. Ak by chcel teda poslanec povedať svoj názor k niektorému z bodov, mal to dať vedieť na začiatku.

Jambor chcel zefektívniť prácu

Poslanci dnes môžu rečniť päť minút a v tej istej veci vystúpiť najviac dvakrát. Ak ale počas svojho prvého vystúpenia požiadajú o predĺženie o ďalších päť minút, má sa im vyhovieť. Stratia tak nárok na druhé vystúpenie. Jambor navrhoval, aby mali poslanci možnosť vystúpiť v tej istej veci iba raz a aby sa im čas predlžoval namiesto piatich iba o tri minúty. „Päť plus tri minúty plus faktické poznámky je podľa mňa dostatočný priestor na vyjadrenie názoru,“ uviedol dnes starosta.

Jambor vysvetlil, že chcel takto zefektívniť prácu zastupiteľstva a šetriť čas poslancov i magistrátu. Rokovania totiž často trvajú celý deň do večerných hodín, niekedy aj nezávisle od toho, koľko bodov v programe poslanci majú. „Každý poslanec predsa vyjadruje svoj názor hlasovaním,“ podotkol.

Právo na názor

Niektorí poslanci však návrhu vyčítali, že je v rozpore so zákonom a snaží sa obmedziť vyjadrovanie ich názorov. „Ja často nemám chuť diskutovať na začiatku rozpravy, ale až neskôr, keď niekto niečo povie,“ tvrdil poslanec Ondrej Dostál s tým, že faktická poznámka mu vtedy nestačí. Často sa tak tiež vraj počas diskusie dozvie informácie, ktoré by sa nedozvedel, ak by sa prihlasovanie poslancov obmedzilo. „Nemyslím si tiež, že by sme mali mať v zastupiteľstve prísnejšie pravidlá ako v parlamente,“ podotkol.

Poslanec Ján Hrčka zase vystríhal, že ak sa zmena prijme, po minúte a pol sa bude vždy hlásiť do diskusie. „Keď mi nedáte slovo, nebude to platné uznesenie. Body, ktoré prerokujeme, napadne prokurátor a budeme ich prerokovávať znova a znova. Toto nie je zefektívnenie,“ podotkol.

Šéf Bratislavského klubu Ján Budaj zmenu rokovacieho poriadku dokonca označil za náhubkovú. „Toto je jediné fórum, kde sa občania môžu dozvedieť o názoroch poslancov,“ zdôraznil. Ak by táto zmena prešla, chcel dať prokurátorovi preskúmať celý rokovací poriadok mestského zastupiteľstva. „A som presvedčený, že zruší všetky obmedzenia,“ do­dal.

Poslanec Oliver Kríž si však nemyslí, že Jambor chcel takto umlčať poslancov či zobrať im právo rozprávať. „Vyšlo to asi z poznania, že zastupiteľstvo trávi dlhé hodiny siahodlhými diskusiami a názory sa často opakujú. A pri veľmi podstatných materiáloch sa pritom často diskutuje menej,“ pripomenul. Vzniká tak podľa neho podozrenie, že poslanci pridlho vystupujú len kvôli médiám.

Prečítajte si tiež: Bratislava ostáva v rozpočtovom provizóriu: Poslanci rozhodli, že o rozpočte rokovať nebudú

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM