Aktualizované Nina Táborská Samospráva

Bratislava ostáva v rozpočtovom provizóriu: Poslanci rozhodli, že o rozpočte rokovať nebudú

Hlavné mesto ostáva už štvrtý mesiac v rozpočtovom provizóriu. Mestskí poslanci na dnešnom zasadnutí mestského zastupiteľstva rozpočet hlasovaním ani nezaradili do programu rokovania. Po nezaradení rozpočtu sa niesol miestnosťou potlesk z radov verejnosti a zástupcov DPB.

Ilustračný obrázok k článku Bratislava ostáva v rozpočtovom provizóriu: Poslanci rozhodli, že o rozpočte rokovať nebudú
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Z prítomných poslancov bolo za zaradenie 22 poslancov a 23 sa zdržalo. Podľa mestskej rady a finančnej komisie rozpočet nie je dostatočne pripravený a nedostal podporu, aby sa dostal do dnešného zastupiteľstva. Preto dnes primátor musel vystúpiť a požiadať zastupiteľstvo o to, aby poslanci hlasovali o zaradení rozpočtu. Neúspešne.

Hoci podľa poslancov z Klubu pre Bratislavu je lepšie zostať v provizóriu ako schváliť tento rozpočet, faktom je, že mesto teraz môže financovať v jednom mesiaci len výdavky do výšky jednej dvanástiny rozpočtu predchádzajúceho roka. Takto dlho navyše Bratislava v provizóriu ešte nebola.

Podľa samotného primátora dnes zvíťazila politika nad záujmami Bratislavčanov a ostávať v provizóriu je doslova škodlivé pre naše mesto. „Agónia mesta pokračuje. Bratislava je v rozpočtovom provizóriu, ktoré sa predlžuje, a ktoré jej naozaj škodí. Mestské časti dostávajú menej peňazí, my nemôžeme dávať granty ľuďom, ktorí sa uchádzajú o dobrovoľnícke činnosti, nemôžeme robiť verejné obstarávania pre veci, služby, ktoré Bratislavčania potrebujú a nie sme si istí, že mesto bude môcť pokračovať v niektorých europrojektoch,“ vyjadril sa primátorIvo Nesrovnal.

Na to poslanec Ján Budaj uviedol, že si primátor nerobí robotu tak, ako by mal. „Tento rozpočet vám pán primátor nepodporili najdôležitejšie komisie a vy tu teraz označíte niektorých poslancov za nepriateľov Bratislavy, lebo ho nepodporili,“ uviedol Budaj.

„My máme za to, že rozpočet je nedodiskutovaný a má mnohé chyby a riziká. Bude lepšie zostať v rozpočtovom provizóriu, ako schváliť takto zlý a chybný rozpočet od pána Nesrovnala,“ povedal predseda Klubu pre Bratislavu Martin Borguľa (Smer-SD). Na to však Ivo Nesrovnal povedal, že Klub pre Bratislavu bol jediným klubom, ktorý ho neprizval do diskusie a tak nemal šancu ich vypočuť.

Primátor Bratislavy predložil rozpočet po troch mesiacoch v úrade. Viacerí poslanci sa sťažujú, že tak urobil bez riadnej spoločnej diskusie.

Už 8. apríla pláuje Ivo Nesrovnal zvolať mimoriadne rokovanie o rozpočte.

Prečítajte si tiež: Niektorí poslanci ho kritizujú, iní podporujú. Rozhodne sa dnes o rozpočte hlavného mesta?

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM