Andrea Mesarčíková Rôzne

Mestské pohrebníctvo Marianum eviduje 20.082 neplatičov za hroby

Pohrebníctvo mesta Bratislavy Marianum, správa cintorínov, eviduje k dnešnému dňu 20.082 neplatičov, čo je 23,85 percenta z celkového počtu hrobových miest.

TASR informoval riaditeľ pohrebníctva Miloslav Hrádek.
Napriek tomu, že správca cintorínov stále upozorňuje na povinnosť platiť listami, ale i na webovej stránke a nálepkami na hrobových miestach, nezaplatených hrobov za posledný rok pribudlo.
„Pri cene 10,39 eura za hrobové miesto ročne, ktorú platí nájomca, nepovažujeme túto cenu za nezaplatiteľnú, keď uvážime, že jej reálna výška za hrobové miesto v roku 2010 je 28,39 eura,“ konštatoval Hrádek. Pripomenul, že Marianum prispieva spolu s mestom na každé hrobové miesto 18,00 eura podľa Stratégie financovania cintorínov do roku 2011.
V súvislosti so súčasnou situáciou pohrebníctvo odporúča nájomcom, aby si skontrolovali, či zaplatili poplatky za hrobové miesto. „Správca cintorínov na základe uvedených skutočností vyhlasuje opätovne po ôsmich rokoch vojnu neplatičom hrobových miest. Pôjde o výber nedoplatkov a v prípade uplynutia všetkých lehôt v zmysle zákona o pohrebníctve pristúpi správca cintorínov aj k nepopulárnemu rušeniu nezaplatených hrobových miest,“ vysvetlil opatrenia riaditeľ tejto mestskej organizácie.
Skontrolovanie či je hrobové miesto zaplatené, je podľa Hrádka jediný spôsob ako sa vyhnúť nepríjemnému zisteniu na cintoríne, že hrobové miesto je zrušené pre nezaplatenie poplatku. Pre zvýšené nápory zo strany klientov je na centrále správy cintorínov na Svätoplukovej ulici zriadená už tretia pokladňa.

Zdroj TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM