Samospráva

Mestská časť Rusovce sa bude riadiť novým územným plánom zóny

V mestskej časti Bratislava-Rusovce majú po viac než troch rokoch schválený územný plán zóny (ÚPZ) v rozsahu pamiatkovej zóny. Poslanci zaň zahlasovali na štvrtkovom (7.4.) zasadnutí miestneho zastupiteľstva.

Ilustračný obrázok k článku Mestská časť Rusovce sa bude riadiť novým územným plánom zóny
Zdroj: TASR

ÚPZ vo všeobecnosti zavádza nový prístup k stavebnej činnosti na území Rusoviec, ktoré takmer celé patria do pamiatkovej zóny, a mal by zaručiť, že pamiatky z obdobia Rímskej ríše, ukryté v zemi, ostanú zachované aj pre budúce generácie.

Ako uviedla prednostka miestneho úradu Oľga Gáfriková, urobil sa dôležitý krok, aby národná kultúrna pamiatka, kastel Gerulata, mohla byť zapísaná do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO, čo by veľmi pomohlo rozvoju Rusoviec, ale aj celého hlavného mesta.

„Slovenská republika môže teraz prejsť od svojho deklarovaného zámeru k realizácii, pretože sme splnili jednu z požiadaviek UNESCO," zdôraznila Gáfriková.

Niekoľkoročné zdĺhavé úsilie o schválenie ÚPZ bolo podmienené najmä veľkou plochou územia. „Bolo to ťažké aj preto, že územie, pre ktoré sa robí územný plán zóny, býva menšie než to, čo je v Rusovciach. To zahŕňa celé Rusovské panstvo, ktorého posledným vlastníkom bol rod Lónyayovcov," spresnila Gáfriková.

V ÚPZ sú presne určené predné a zadné stavebné čiary. „Tie vymedzujú, v ktorej časti jednotlivých pozemkov môže stáť nová budova,“ vysvetlila Gáfriková. ÚPZ rozlišuje tri stupne pravidiel výstavby.

V zelenej, prírodnej zóne sa nesmie stavať vôbec, v časti zastavaného územia sa môže stavať podľa sprísnených pravidiel a v najmenšej časti územia, kde sa predpokladajú najcennejšie nálezy, v blízkosti Gerulaty, sú pravidlá najprísnejšie.

Prečítajte si aj: Na župe budú rokovať o električkovej trati z Bratislavy do Pezinka

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM