Správy

Mesto vyhlásilo vyše 50-miliónový tender na letnú a zimnú údržbu

Hlavné mesto avizovalo, že chce vykonávať letnú a zimnú údržbu komunikácií i cestnej zelene na území Bratislavy vlastným mestským podnikom.

Ilustračný obrázok k článku Mesto vyhlásilo vyše 50-miliónový tender na letnú a zimnú údržbu
24
Galéria
Zdroj: TASR

Hlavné mesto vyhlásilo tender na letnú a zimnú údržbu komunikácií, údržbu dopravnej zelene a na nakladanie s odpadmi na svojom území.

Súťaž sa týka poskytovania týchto služieb počas štyroch rokov, cena je odhadovaná na takmer 43 miliónov eur bez DPH (51,48 milióna eur s DPH). Vyplýva to z oznámenia vo vestníku Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO). Ponuky je možné predkladať do 15. marca do 10:00 hod.

Rámcová zmluva

V októbri tohto roka tak vyprší hlavnému mestu osemročná zmluva s doterajším realizátorom zimnej a letnej údržby – spoločnosťou A.R.K. technické služby. Hlavné mesto už avizovalo, že chce vykonávať letnú a zimnú údržbu komunikácií i cestnej zelene na území Bratislavy vlastným mestským podnikom. Vyhlásený tender má situáciu riešiť v preklenovacom období.

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal to vysvetľuje tým, že založenie plánovaného mestského podniku bude finančne, logisticky i právne náročné a nepredpokladá, že sa to podarí vyriešiť do ukončenia zmluvy s terajším dodávateľom. S tým, ktorý vzíde z vyhlásenej súťaže, plánuje magistrát uzatvoriť na obdobie štyroch rokov rámcovú zmluvu. „Rozsah objednávaných služieb od tohto externého dodávateľa bude klesať úmerne s tým, ako sa bude zvyšovať kapacita mesta vykonávať tieto činnosti vlastným komunálnym podnikom,“ vysvetlil primátor.

Pred samotným založením mestského podniku je podľa neho ešte potrebné dať si spraviť podnikateľský zámer a všetky kroky realizovať v spolupráci s mestským zastupiteľstvom, pretože iba ono je oprávnené rozhodovať o zriaďovaní či rušení mestských firiem. Poslanci by mali o tejto téme rokovať na februárovom zasadnutí.

V poslednom období zaznela na pôde zastupiteľstva ostrá kritika plnenia zmluvných záväzkov zo strany súčasného dodávateľa služby. Skupina poslancov tiež obviňuje magistrát, že primerane neobhajuje záujmy mesta.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM