Správy Samospráva

Mesto spustilo fotosúťaž s názvom Kto býva v búdke? Výherca získa pobyt v domčeku na strome

Fotografovať sa oplatí! Každý, kto sa zapojí, bude zaradený do súťaže o jednodňový pobyt v jednom z domčekov na stromoch v mestských lesoch.

Ilustračný obrázok k článku Mesto spustilo fotosúťaž s názvom Kto býva v búdke? Výherca získa pobyt v domčeku na strome
Zdroj: TASR

Hlavné mesto spustilo fotosúťaž o nových obyvateľoch vtáčích búdok. Tie boli na jar v rámci projektu na podporu ochrany prírody a vtáctva osadené v mestských lesoch či ďalších lokalitách. Niektoré zo 150 búdok už majú svojich prvých nájomcov. V jednej z nich sa napríklad usídlil sokol červenonohý, ktorý bol v roku 2012 považovaný za takmer vyhynutého.

Výherca prespí v domčeku

„Na sociálnej sieti sa dnešným dňom spúšťa súťaž s názvom Kto býva v búdke? Súťažou mesto preverí záujem vtáctva o hniezdenie vo vtáčích búdkach,“ priblížila hovorkyňa mesta Zuzana Onufer. Súťaž bratislavského magistrátu a mestskej organizácie Mestské lesy v Bratislave potrvá do konca augusta. „Každý, kto sa zapojí, bude zaradený do súťaže o jednodňový pobyt v jednom z domčekov na stromoch v mestských lesoch,“ doplnila Onufer.

Búdky v lesoch aj na námestí

Cieľom projektu, v rámci ktorého bolo osadených 150 búdok, je ochrana vtáctva, zlepšenie jeho životných podmienok a vytvorenie vhodných hniezdnych možností pre vtáčie druhy, ktoré trpia ich nedostatkom v ich prirodzenom prostredí. Vtáčie búdky sa nachádzajú v mestských lesoch, ale aj v ďalších lokalitách, napríklad v Medickej záhrade, Sade Janka Kráľa či na Jakubovom námestí.

Lokality navrhlo hlavné mesto v spolupráci so Slovenskou ornitologickou spoločnosťou/BIR­DLIFE (SOS) a Štátnou ochranou prírody (ŠOP). Projekt bol odkonzultovaný aj spoločnosťou pre ochranu dravcov na Slovensku.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM