Samospráva

Mesto predstavilo poslancom návrh rozpočtu na rok 2016. Podľa magistrátu ide o rozvojový návrh

Hlavné mesto odprezentovalo v pondelok bratislavským poslancom návrh rozpočtu na budúci rok. Magistrát tvrdí, že takmer vo všetkých oblastiach je návrh rozvojový a do rozpočtu mesto zapracovalo i výdavky na reprezentáciu Bratislavy v rámci predsedníctva Slovenska v Európskej únii.

Ilustračný obrázok k článku Mesto predstavilo poslancom návrh rozpočtu na rok 2016. Podľa magistrátu ide o rozvojový návrh
Zdroj: Dnes24.sk

„Požiadavky na výdavky jednotlivých útvarov a organizácií hlavného mesta na rok 2016 predstavovali o 54 miliónov eur viac, ako sú disponibilné zdroje. Aj napriek tomu takmer vo všetkých oblastiach je tento návrh rozpočtu rozvojový, pričom v niektorých prioritných oblastiach sa plánujú najvyššie výdavky od roku 2013,“ uviedla Katarína Kohútiková z oddelenia komunikácie a marketingu hlavného mesta.

Celkové disponibilné zdroje sú podľa nej najnižšie za posledné tri roky. Vedenie mesta bude ďalší rok podľa Kohútikovej robiť opatrenia na strane príjmov i výdavkov.

Prečítajte ši tiež: Mestské zastupiteľstvo sa začalo škandálom s gorilami a oblepenými stoličkami

„Príjmy by tak malo zvýšiť intenzívnejšie vymáhanie pohľadávok či efektívnejší výber daní. Výdavky mesta by sa zase mali znížiť napríklad elektronizáciou samosprávy, ktorá v spojitosti s informatizáciou zníži aj administratívnu náročnosť,“ vysvetlila Kohútiková.

Poslanci môžu podľa Kohútikovej návrh pripomienkovať do konca októbra a úpravy rozpočtu ešte predložiť do 6. novembra 2015.

Bratislava bola tento rok tri mesiace v provizóriu, poslanci totiž schválili rozpočet vo výške takmer 362,7 milióna eur až začiatkom apríla. O rozpočte vtedy niekoľkokrát rokovala finančná komisia, mestská rada ho na prvý raz neschválila a návrh mnohokrát poslanci kritizovali.

Viacerí poslanci sa nakoniec zhodli, že rozpočet nie je ideálny, ale je lepšie mať horší rozpočet ako žiadny. „Tento rozpočet nie je ten, ktorý by sme si vyvesili ako príklad našej práce. Ale rozpočtové provizórium Bratislave škodí,“ pripustil vtedy aj primátor Ivo Nesrovnal.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM