Správy

Mesto pokračuje v odstraňovaní nelegálnych reklám. Odoslalo celkovo 450 žiadostí

Bratislavský magistrát odoslal na stavebné úrady jednotlivých mestských častí celkovo 450 žiadostí o odstránenie nelegálnych reklám.

Ilustračný obrázok k článku Mesto pokračuje v odstraňovaní nelegálnych reklám. Odoslalo celkovo 450 žiadostí
5
Galéria
Zdroj: Ivo Nesrovnal Facebook

Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal prostredníctvom sociálnej siete uviedol, že mesto pokračuje v odstraňovaní nelegálnych reklamných plôch. Do konca roka 2016 vydali stavebné úrady 100 povolení na ich odstránenie.

Takmer 10-tisíc reklamných plôch

Podľa vypracovaného pasportu sa v hlavnom meste nachádza zhruba 9 600 reklamných zariadení. Z toho 2 800 je na pozemkoch mesta, 1 200 na pozemkoch mestských častí a zvyšok na súkromných pozemkoch. Kontrola doteraz zároveň preukázala, že zmluvu nemá 450 z nich, a tak mesto poslalo na stavebné úrady žiadosti na ich odstránenie.

Ďalšiu skupinu tvoria reklamné trojnožky. Mesto odstránilo z bratislavských ulíc minuloročnú jeseň 428 takýchto zariadení. V novembri 2016 zároveň magistrát odstránil prvé dva nelegálne bilbordy z pozemku neďaleko Nemocnice sv. Cyrila a Metoda na Antolskej ulici v bratislavskej Petržalke. Nesrovnal vtedy uviedol, že v tomto smere budú práce prebiehať postupne.

Takto odstránené bilbordy pritom mesto dočasne skladuje na svojich pozemkoch v bratislavskej lokalite Čierny les. Ak sa k nim ich vlastníci časom prihlásia, hlavné mesto im ich po započítaní nákladov na ich odstránenie a zároveň po doplatení nájmu vráti spať.

Pripravujú manuál umiestňovania

Mesto tiež rieši reklamu na stĺpoch verejného osvetlenia. V tomto prípade vypovedalo 1 400 nosičov, ale keďže sa spoločnosti bránia, daná vec je na súde. Bratislava zároveň pripravuje manuál umiestňovania vonkajšej reklamy.

Matúš Čupka zo Zelenej hliadky nedávno uviedol, že Bratislavčania očakávajú konkrétne zmeny v teréne, a preto dúfa, že sa vedeniu mesta podarí splniť svoje sľuby o znižovaní koncentrácie vonkajšej reklamy v Bratislave.

Ocenil by, aby bol zverejnený pasport vonkajšej reklamy s podrobnými dátami a taktiež by privítali, aby magistrát nabral odvahu zaviesť vlastný manuál tvorby uličných priestorov po vzore Prahy.

Odstránené bilbordy
5
Galéria
Zdroj: Ivo Nesrovnal Facebook
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM