Nina Táborská Samospráva

Mesto oficiálne otvorilo novú cyklotrasu na Pribinovej ulici. Za takmer 113-tisíc eur

Na Pribinovej ulici dnes predstavitelia mesta oficiálne otvorili novú cyklotrasu. Tá spája priestor medzi novou budovou Slovenského národného divadla s mostom Apollo. Celkovo jej vybudovanie vrátane projektových prác stálo 112 800 eur.

Ilustračný obrázok k článku Mesto oficiálne otvorilo novú cyklotrasu na Pribinovej ulici. Za takmer 113-tisíc eur
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Ako na oficiálnom otvorení potvrdil riaditeľ Správy telovýchovných a rekreačných zariadení hlavného mesta Jozef Chynoranský, „Celá cyklotrasa vrátane projektových prác stála 112 800 eur.“

Nová trasa pre cyklistov spája priestor medzi novou budovou Slovenského národného divadla s mostom Apollo. Navyše sa teraz sa môžete plynulo napojiť aj na ďalšiu cyklotrasu na Prístavnej ulici.

V budúcnosti by mohla pokračovať aj ďalej na opačnú stranu. „Máme dohodnuté s majiteľom centra Eurovea, že tá cyklistická trasa tu bude, je naplánovaná, naprojektovaná a stavať sa bude za prostriedky majiteľa. Tak by sme sa mohli prepojiť až na Starý most a ostatné cyklistické trasy, ktoré pôjdu na Štúrovu,“ uviedol primátor Bratislavy Milan Ftáčnik.

„Naším cieľom bolo rozvíjať cyklistické trasy, systematicky ich prepájať a budovať nové. Našli sme na to veľkú podporu medzi poslancami a každoročne sme boli schopní uvoľniť relatívne vysoké prostriedky práve na rozvoj cyklistických trás a cykloopatrení,“ dodal primátor.

Cena zodpovedá kvalite?

Nová cyklotrasa je obojsmerná, s 2,25-metrovou šírkou jedného jazdného pruhu. Na otázku či sa nedala urobiť aj za menej peňazí mal riaditeľ STARZ J. Chynoranský jansú odpoveď: „Určite nie, tá cena bola vysúťažená a ide o viac ako 350 metrový úsek. Cyklotrasa je navyše 4,5 metra široká a obojsmerná. Robili sa tu úpravy asfaltových povrchov, geometria cestných ostrovčekov, je to celé bezbariérové a prechody sú tiež pre nevidiacich.“

Rovnako pribudlo viac legálnych parkovacích miest a zaviedla sa tiež zóna parkovania len na vyznačených plochách. Tak by mohla byť komplikovaná doprava odľahčená.

"Toto je výsledok našich trojročných snáh. Tento jeden pruh v minulosti slúžil pre autá a dnes je to úplne vyčlenené pre cyklistov,“ povedal Jozef Chynoranský. Ako doplnil primátor, „podarilo sa nám naplniť cieľ, ktorý sme si zadefinovali ešte na začiatku, a to zvýšiť podiel cyklistickej dopravy v meste. Aj keď to ešte nie je veľké číslo, podarilo sa nám zdvojnásobiť počet cyklistov.“

Poradca primátora Bratislavy Michal Feik vidí v novovybudovanej cyklotrase veľký význam, pretože spája nákupné centrum Eurovea s ostatnými cyklotrasami, ktoré vedú smerom na Slovnaftskú a Prístavnú ulicu.

Primátor Ftáčnik testuje novú cyklotrasu na Pribinovej
1
Galéria
Nová cyklotrasa na Pribinovej
6
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM