Rôzne Správy

Mesto odmietlo predĺžiť zmluvu s investorom predstaničného námestia

Mesto Bratislava odmietlo predĺžiť o päť rokov zmluvu so spoločnosťou Transprojekt, ktorá má do konca roka obnoviť priestor pred bratislavskou Hlavnou stanicou.

Ilustračný obrázok k článku Mesto odmietlo predĺžiť zmluvu s investorom predstaničného námestia
4
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk

O odmietnutí predĺženia zmluvy rozhodli mestskí poslanci, ktorí tak chcú, aby zmluva trvala do dohodnutého termínu 31. decembra 2016. Čo bude nasledovať od nového roka, však nevie presne ani bratislavský primátor Ivo Nesrovnal. Investor pritom už varoval pred vznikom súdneho sporu a dlhodobého zablokovania možnosti komplexnej revitalizácie priestoru pred stanicou.

Mesto nemá záujem o spoluprácu

„Či investor bude mesto žalovať, to uvidíme. Myslím si, že si mesto splnilo svoje záväzky, bolo súčinné, ústretové, vyzývalo a čakalo,“ povedal na minulotýždňovom rokovaní poslancov Nesrovnal. Ďalší postup bude samospráva koordinovať so Železnicami Slovenskej republiky (ŽSR), ktoré majú uzatvorenú podobnú zmluvu.

Podľa primátora bola situácia donedávna nemenná a hlavné mesto stále čakalo na splnenie záväzku zo strany investora. Magistrát však pred niekoľkými týždňami dostal od spoločnosti a jej partnerov listy so žiadosťou o stretnutie a predĺženie zmluvy. „My sme sa so zástupcom Transprojektu stretli, aby sme neboli obvinení, že nie sme súčinní,“ uviedol primátor.

Investor je pripravený podať žalobu

Primátor podotkol, že po tom, čo hlavné mesto investovalo do čiastočnej rekonštrukcie predstaničného námestia, pripravujú v tomto smere isté kroky aj ŽSR. Tie sa tento mesiac pre médiá vyjadrili, že pripravujú realizáciu menších úprav, ktorých cieľom je zvýšiť kvalitu a komfort cestovania.

Spoločnosť Transprojekt začiatkom novembra uviedla, že má seriózny záujem začať s realizáciou projektu, a preto očakáva, že vedenie mesta urobí všetky nevyhnutné kroky k jeho úspešnému naštartovaniu.

Ak tak neurobí, spoločnosť je pripravená v krátkom čase podať ochranné žaloby zahŕňajúce tak návrhy na predbežné opatrenia, ako aj žaloby týkajúce sa ochrany dobrej povesti, uplatnenia si náhrady škody a nemajetkovej ujmy, ktoré spoločnosti Transprojekt mali vzniknúť dlhodobým odmietaním súčinnosti zo strany mesta.

Predstaničné námestie
4
Galéria
Foto: Tomáš Stupavský / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM