Správy

Mesto obnoví aleju stromov pri Námestí slobody. Choré stromy vyrúbu

Stromy sú fatálne poškodené a pod ich nevyhovujúci stav sa podpísal najmä ich neodborný orez spred niekoľkých rokov. Aleja sa onedlho dočká obnovy.

Ilustračný obrázok k článku Mesto obnoví aleju stromov pri Námestí slobody. Choré stromy vyrúbu
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát

Hlavné mesto obnoví aleju stromov po oboch stranách cesty pred Úradom vlády SR pri Námestí slobody, ktorých stav označil dendrológ za zlý. Bratislava24.sk o tom informovala Iveta Kešeľáková z bratislavského magistrátu.

Vysadia 53 nových stromov

Na základe dendrologického posudku vydal Orgán Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky stanovisko k zámeru na obnovu aleje. 45 stromov označených za nevyhovujúce neplní funkciu zdravých stromov. Tieto stromy predstavujú čoraz väčšie bezpečnostné riziko, keďže lemujú komunikáciu, po ktorej jazdia trolejbusy. Preto je obnova aleje dôležitá z hľadiska ochrany zdravia a bezpečnosti obyvateľov.

Choré stromy budú v aleji nahradené 53 novými a vzrastlými jaseňovcami metlinatými. Približne osem rokov staré stromy tohto druhu s obvodom kmeňa 20 – 28 cm budú situované na pôvodné miesta uličného stromoradia. Popritom budú ešte do stromových jám vysadené kvitnúce trvalky. Súčasne dôjde k výsadbe a úprave zelene aj v blízkom okolí.

Zanedbaná zeleň

Pôvodné brestovce majú široko rozvetvenú korunu, ukázalo sa, že nie sú vhodné do územia s trolejovým vedením. Z tohto dôvodu museli byť pred 10 – 15 rokmi orezávané tzv. kostrové konáre smerom do komunikácie, a to po jej obidvoch stranách, čo definitívne ovplyvnilo životnosť stromov a ich statiku. Na strane orezu začal kmeň stromu odumierať, hnilobné procesy vytvorili priaznivé prostredie pre škodcov a parazitov a výsledkom je súčasný nepriaznivý stav aleje.

Ako uviedla Ingrid Konrad, hlavná architektka Bratislavy a zároveň aj odborný garant projektu: „Zeleň v Bratislave bola dlhé roky zanedbávaná. V reakcii na nedostatky z minulosti chceme preto do mesta prinášať kvalitnú zeleň, a práve jaseňovec má všetky vlastnosti potrebné pre život v mestskom prostredí a tak ozdraviť túto mestskú aleju. Okrem toho, že bude osadený v kvalitnom substráte a dobre staticky zabezpečený, jeho prednosťou je, že kvitne a v lete má ozdobné plody.“

Zdroj: Bratislava - Magistrát

Zlepšenie klímy v meste

Pri voľbe drevín do uličných stromoradí je potrebné vziať do úvahy negatívne dôsledky zmeny klímy v mestách, ku ktorým patria hlavne zvýšenie priemernej ročnej teploty, letné horúčavy, dlhotrvajúce suchá a naopak prudké dažde a veterné smršte. Zdravé aleje sa vyznačujú pozitívnym ekologickým prínosom a podieľajú sa na zmierňovaní hluku v mestách. Tvorbou tieňa prispievajú k zlepšeniu lokálnej mikroklímy verejného priestoru. A v neposlednom rade zachytávajú vlhkosť a prašnosť.

Cieľom projektu Bratislava sa pripravuje na zmenu klímy je zvýšenie pripravenosti Bratislavy na negatívne dopady zmeny klímy a zabezpečiť dostatočné množstvo kvalitnej zelene v meste. Tento projekt je financovaný z grantov Islandu, Lichtenštajnska a Nórska prostredníctvom Finančného mechanizmu EHP a zo štátneho rozpočtu SR. Predpokladaná doba revitalizácie sa odhaduje na dobu približne jedného mesiaca bez dopravných obmedzení.

Obnova aleje stromov pri Námestí slobody
4
Galéria
Zdroj: Bratislava - Magistrát
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM