Tomáš Stupavský Samospráva

Mesto dlží bratislavským vodárňam státisíce eur, no chce vyplatiť dividendu

Hlavné mesto dlží bratislavským vodárňam za odvádzanie dažďovej vody. Jeho neuhradená suma sa šplhá na státisíce eur, no od spoločnosti pritom mesto žiada vyplatiť dividendu. Na tlačovej konferencii takto situáciu kritizoval Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja.

Ilustračný obrázok k článku Mesto dlží bratislavským vodárňam státisíce eur, no chce vyplatiť dividendu
Zdroj: TASR

Údaje magistrátu o tom, aká vysoká je suma, ktorú mesto dlží Bratislavskej vodárenskej spoločnosti (BVS), sa rozchádzajú. Mimovládka poukazuje na to, že vedúci oddelenia správy nehnuteľností Miroslav Bialko 12. mája uviedol, že Bratislava má nedoplatky voči vodárňam vo výške viac než 1.459-tisíc eur.

Už o dva dni na to sumu v ďalšej odpovedi zmenil na vyše 905-tisíc eur. Hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová uviedla, že mesto dlží BVS asi 500-tisíc eur.

Mesto prvé tri mesiace tohto roka podlžnosti splácalo. Od apríla už ale dlh neznižuje. „BVS v súčasnosti rokuje s mestom o vzájomnom usporiadaní vzťahov,“ vysvetľuje hovorca BVS Alexander Buzinkay. Podotýka, že aj vodárne majú voči mestu určité záväzky, ktoré budú pravdepodobne do vysporiadania vzťahov započítané. Aj preto podľa hovorcu presnú sumu, ktorú mesto BVS dlhuje, dnes nemožno povedať. „Nie je dohodnutý vzájomný mechanizmus započítavania záväzkov.“

Riaditeľ inštitútu Miroslav Dragun poukazuje na fakt, že mesto napriek podlžnostiam žiada od spoločnosti v prípade zisku za minulý rok vyplatiť dividendu. „Tá by mala predstavovať pre hlavné mesto sumu asi 1,4 milióna eur,“ podotkol. Mestskí poslanci však v roku 2013 vodárňam schválili 80-miliónový úver aj s tým, že v rokoch 2014 až 2016 bude výplata dividend pozastavená.

Mesto prestalo platiť za odvádzanie zrážkovej vody ešte v roku 2013. Mestskí poslanci totiž vtedy v marci schválili zmenu v rozpočte a z peňazí, ktoré boli určené vodárňam na poplatky za odvádzanie dažďovej vody, zobrali milión eur. Za tie chceli opraviť výtlky po zime. Fakturácia sa mala vtedy iba odsunúť na začiatok ďalšieho roku. Skokanová dnes nevedela povedať, za aké obdobie súčasné nedoplatky vznikli.

Ilustračné foto.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM