Maros Palesch Rôzne

Mesto chce znižovať výdavky

Mesto Bratislava pripravuje opatrenia na znižovanie výdavkov. Chce povinne zaviesť elektronické aukcie, uvažuje o centrálnom verejnom obstarávaní komodít, kde to má zmysel, napríklad pri spoločnom nákupe energií.

Priblížil na tlačovej konferencii primátor Milan Ftáčnik niektoré z návrhov na zníženie nákladov s tým, že Bratislava bude financovať to, na čo má prostriedky.

Celkový dlh mesta po bývalom vedení predstavuje 223 miliónov eur s tým, že v tomto stave si mesto nemôže požičať. Má dlhodobé úvery napríklad vo výške 128 miliónov eur či skrytý úver vo výške 49 miliónov eur za nákup autobusov a 46 miliónov eur neuhradených faktúr.

Na prvom mieste je podľa primátora šetrenie a znižovanie výdavkov, na druhej strane zvyšovanie príjmov, aby sa dosiahol vyrovnaný rozpočet. A po tretie, splácanie záväzkov z minulého obdobia.

„V rozpočte ideme dolu s výdavkami o 22 percent, pričom bežné výdavky sa znižujú o 4,6 percenta,“ avizoval. Krátenie sa netýka školstva a sociálnych vecí, vyššie zdroje sú vyčlenené na Mestskú políciu. Vzhľadom na splátky starého dlhu, nie sú žiadne investície na nové projekty.

Magistrát očakáva zvýšenie dane z príjmu fyzických osôb o 17,6 milióna eur, čo je nárast o 23 percent. Ďalej pripravil rozpočet bežných výdavkov ako prebytkový, to znamená, že všetky vyššie výnosy z daní neminie len na chod mesta. „Takto získame až 4,5 milióna eur, ktoré použijeme na splácanie starých dlhov,“ pokračoval Ftáčnik. Bratislava chce viac využívať eurofondy na rozvojové projekty aj posilniť vymáhanie pohľadávok.

Asi vyše 20 miliónov eur, ktoré mesto potrebuje ročne na splácanie záväzkov z minulosti, chce získať predajom majetku, prípadne z prebytku hospodárenia. Tento rok chce z predaja majetku získať 14 miliónov eur. Riaditeľ magistrátu Viktor Stromček (Smer-SD) v tejto súvislosti priblížil, že magistrát pripravuje katalóg predaja majetku. V priebehu mesiaca bude známy zoznam na rok 2011.

Predseda mestskej finančnej komisie Ivo Nesrovnal (SDKÚ-DS) uviedol, že komisia chce vidieť plán a zoznam predaja nehnuteľností a pripomenul, aby mal magistrát reálne očakávania pri predajoch.

„Dá sa predpokladať, že rozpočet bude schválený na budúci týždeň na rokovaní mestského zastupiteľstva. Vytvorí sa rámec pre šetriace opatrenia mesta. Budeme financovať to, na čo mesto má,“ uviedol bratislavský primátor s tým, že mestská finančná komisia návrh rozpočtu schválila.

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM