Správy Samospráva

Mesto chce zatraktívniť MHD. Nechajú ľudia autá zaparkované doma?

Dopravný podnik chce nakúpiť aj 88 nových autobusov, ktoré by nahradili staré vozidlá. Okrem toho sa postará o čistejšie vozidlá a zastávky.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce zatraktívniť MHD. Nechajú ľudia autá zaparkované doma?
2
Galéria
Zdroj: TASR

Hlavné mesto chce zatraktívniť a skvalitniť cestovanie MHD aj čistejšími vozidlami či zastávkami. Dopravný podnik Bratislava od začiatku budúceho roka pripravuje duálny systém čistenia vozidiel. Na vybraných frekventovaných zastávkach MHD, ktoré má DPB v správe, už zintenzívnili čistenie na dvakrát denne.

V spolupráci s mestom začína podnik postupne na zastávkach osádzať 300 nových odpadových košov. Tie budú napríklad na Trnavskom mýte, Kamennom námestí, Malej scéne, Farského, Zochovej či Moste SNP.

Vymeňte auto za MHD

„Chceme sa naďalej usilovať, aby atraktivita MHD cez komfort a bezpečnosť pútala stále väčší záujem Bratislavčanov,“ povedal na dnešnom brífingu generálny riaditeľ DPB Milan Urban. Opatrenia na zatraktívnenie verejnej dopravy, ktoré si hlavné mesto spoločne s dopravným podnikom naplánovali, sa podľa jeho slov splnili či už v inovácii vozidlového parku DPB, zapojením sa do integrovaného systému dopravy, zavedením elektronického cestovného lístka či údržbou tratí.

DPB taktiež zabezpečil na linkách číslo 65 a 29 nosiče na bicykle. Cyklisti sa tak mohli už počas leta prepraviť autobusmi z mesta do rekreačných oblastí. Dopravný podnik zároveň spustil webovú a mobilnú aplikáciu na vyhľadávanie spojov. Novou funkciou v nich je sledovanie aktuálneho pohybu všetkých vozidiel bratislavskej MHD.

Opravia električkové trate

„Čaká nás investovanie do električkových radiál. Opravíme Karloveskú a Dúbravskú. Budeme pripravovať opravu Ružinovskej a Vajnorskej radiály. Taktiež budeme pracovať na predĺžení električkovej trate v Petržalke,“ priblížil budúce plány primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

DPB chce nakúpiť aj 88 nových autobusov, ktoré by nahradili staré vozidlá. Nákup nových autobusov by kryl dvojročnú potrebu pravidelnej obmeny staršieho vozidlového parku. V tomto roku podnik žiadny nákup nerealizoval. To, či sa tak stane na budúci rok, rozhodnú v decembri mestskí poslanci, ktorí návrh na nákup autobusov preložili zo svojho novembrového rokovania. Niektorým poslancom totiž nevyhovovala predložená štruktúra vozidiel.

Autobus MHD 2
3
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM