Nina Táborská Samospráva

Mesto chce sanovať svah nad Devínskou cestou, nemá ale z čoho

Mesto chce sanovať svah nad Devínskou cestou, ktorého časť sa na začiatku septembra zosunul v dôsledku silých daďžov, avšak nemá na to potrebné prostriedky. Podľa posudku statika by sanácie mohli vyjsť aj na pol milióna eur, čo momentálne predstavuje pre mesto nesplniteľnú úlohu.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce sanovať svah nad Devínskou cestou, nemá ale z čoho
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk

Ešte tento týždeň primátor Ftáčnik podpísal zmluvu na pôžičku vo výške 88 miliónov eur. Aby mesto splatilo staré dlhy. Na opravu Devínskej cesty tak tieto peniaze nepoputujú.

Časovaná bomba

Podľa toho, aký variant sanácie mesto zvolí, odhaduje statik sanačné práce na dva až štyri mesiace.

Starostka dotknutej mestskej časti Karlova Ves Iveta Hanulíková na zasadnutí mestského zastupiteľstva hovorila jasne: “Treba konať. Zabezpečiť dlhodobé riešenie pre celú oblasť, nie len dočasnú záchranu pre istú časť. Svah je ako časovaná bomba.”

Podľa posledných informácií, by mal byť svah spevnený až začiatkom jari.

Momentálne mesto na státisícovú sanáciu peniaze nemá. Mali by sa teda urobiť aspoň dočasné sanačné práce. Orezať suché konáre stromov a zakryť časti svahu, kde sa voda koncentrovala, ochrannou fóliou a valom.

“Fólia na jednu časť nestačí, zabezpečenie musí byť na celom úseku v Devínskej. Navyše všetky suché stromy by mali byť orezané, inak sa obávam toho, čo nastane po zime,” vysvetľuje Hanulíková.

“Celkovo došlo v priebehu pár minút k trom zosuvom,” dodala starostka.

Ulica nad postihnutým svahom je uzavretá, doprava na Devínskej ceste presmerovaná do jedného pruhu.

Nekonečné čakanie

Doteraz sa čakalo na geologický prieskum a statický posudok. V súčasnosti je viacero možností, ako kritickú situáciu riešiť.

Primátor Milan Ftáčnik to vidí nasledovne: "Najschodnejší variant bude ten, že urobíme nejaké pylóny, ktoré budú chrániť Devínsku cestu od svahu, čiže ho spevníme smerom dole. Zastavíme tiež prevádzkovanie po ulici, ktorá je nad svahom a čiastočne sa zosunula, pretože už sa viac-menej nepoužíva. Slúžila len na prístup do záhrad.”

Ulicu Nad Sihoťou tak možno aj zrušia. O čom sa ešte má rokovať.

Na ďalšom rokovaní zastupiteľstva, ktoré je naplánované na 23. októbra, plánuje magistrát poslancom predložiť návrh, odkiaľ bude čerpať financie a urobiť tiež dovtedy potrebné prípravy.

„Reálne bude svah stabilne sanovaný až na začiatku jari budúceho roku,“ hovorí Ftáčnik. Ohrozenie napríklad vozidiel v lokalite dnes mesto nevidí. „Prestalo pršať, v tejto chvíli by som povedal, že sa nie je čoho báť,“ dodal primátor.

Rovnako to ale nevidí starostka Devína Ľubica Kolková. „Stotožňujem sa so všetkými katastrofickými scenármi. Neviem čo sa bude diať, keď sa tam niečo reálne stane s my sme nezačali podnikať ani kroky k sanácii cesty.“

Problém ostáva

Aj keď mesto vyrieši zosunutý svah, problém s Devínskou cestou mu ostane. Po minulých povodniach si mesto dalo urobiť statický posudok.

Starostka Kolková vysvetľuje, že podľa posudku je z vyše šesťkilometrovej cesty 2400 metrov v rôznych úsekoch nebezpečných. Cestu ohrozuje nielen svah a jeho prípadné zosuny, ale je skúšaná aj z druhej strany povodňami.

Starostky Kolková s Hanulíkovou sa zhodujú, že by mal byť spravený aspoň projekt, ktorý by situáciu posúdil. Rovnako tak podľa nich treba už teraz hľadať zdroje financovania.

“Požiadali sme o pomoc ministerstvo životného prostredia, tam nás ale odvolali na správcu cestných komunikácií,” uviedla Hanulíková.

Podľa primátora budú prebiehať rokovania, vo vecí sa koná, ale v októbri sa celá cesta určite riešiť nebude. A ako prvé treba nájsť zdroje financovania.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM