Správy

Mesto chce pre ľudí bez domova z garáží v Zátiší nájsť vhodnejší pozemok

Problém s obyvateľmi garáži v lokalite Zátišie v bratislavskom Novom Meste stále nie je vyriešený. Mesto by pre nich chcelo nájsť náhradné bývanie.

Ilustračný obrázok k článku Mesto chce pre ľudí bez domova z garáží v Zátiší nájsť vhodnejší pozemok
7
Galéria

Kľúčovým na riešenie problému obyvateľov z garáží v lokalite Zátišie v bratislavskom Novom Meste by malo byť nájdenie vhodného pozemku, kam by bolo možné presídliť túto komunitu.

Mesto hľadá riešenie

Tvorí ju niekoľko desiatok starších ľudí dlhodobo bez domova, z ktorých mnohí trpia vážnymi ochoreniami. Tí už viac ako desať rokov obývajú nefunkčné garáže, niektoré pre ich havarijný stav a na základe právoplatného povolenia miestna samospráva v rámci revitalizácie zbúrala.

„Na základe možných návrhov riešenia situácie mesto vyhodnotí možné varianty z hľadiska uskutočniteľnosti po kompetenčnej a finančnej stránke,“ uviedla Iveta Kešeľáková z komunikačného oddelenia magistrátu. Taký je záver tohtotýždňového stretnutia zástupcov hlavného mesta s neziskovými organizáciami a občianskymi združeniami, ktoré v Bratislave pomáhajú bezdomovcom. Práve tí za najväčší problém označujú nízkoprahové bývanie ako druh sociálnej služby, ktorý však nie je systémovo riešený.

Problém s bývaním

„Útulky sú plné a nocľahárne problém ľudí bez domova s bývaním neriešia,“ skonštatovala Kešeľáková s tým, že neodmysliteľnou súčasťou pomoci by malo byť tiež zvýšenie počtu sociálnych pracovníkov v teréne. Ich úlohou je poskytovanie služieb krízovej intervencie ľuďom bez strechy nad hlavou.

Mesto sa v tejto súvislosti opätovne vyjadrilo, že osud ľudí bez domova mu nie je ľahostajný. Pozornosť upriamuje aj na novembrové sčítania takýchto ľudí, z ktorého výsledkov vyplýva, že v hlavnom meste žije minimálne 800 ľudí dlhodobo bez domova. „A budú potrebovať v budúcnosti podať pomocnú ruku,“ dodala Kešeľáková.

Ľudia bez domova v Bratislave
7
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM