Nina Táborská Správy

Mesto bojuje s horúčavami. Pripravte sa, vysoké teploty nám ešte zbohom ani zďaleka nedajú!

Bratislava je na horúčavy pripravená. Aj počas tohto týždňa budú všetkým Bratislavčanom a návštevníkom mesta k dispozícii cisterny s pitou vodou. Tá schladí aj ulice, ktoré budú aj naďalej pravidelne polievané. Niektoré kúpaliská zase ponúknu zľavnené vstupy a predĺžené otváracie hodiny.

Ilustračný obrázok k článku Mesto bojuje s horúčavami. Pripravte sa, vysoké teploty nám ešte zbohom ani zďaleka nedajú!
Zdroj: TASR

Mesto Bratislava pokračuje v opatreniach proti horúčavám a poskytne obyvateľom a návštevníkom Bratislavy možnosť osviežiť sa. Tak ako minulý týždeň, aj počas tohto (10.august 2015 – 14.august 2015) bude cisterna s pitnou vodou pristavená na Hlavnom námestí a na Poštovej ulici.

Polievať sa budú aj ulice v centre a širšom centre mesta, ktoré by mali ochladiť vzduch a vozovku komunikácií. Návštevníci sa tiež môžu tešiť na predĺžené otváracie hodiny na kúpaliskách a zľavnené vstupné v Areáli Zdravia na Zlatých pieskoch.

Cisterny s pitnou vodou na Hlavnom námestí a Poštovej ulici sú k dispozícii v čase od 10:00 hod do približne 17:00 hod.

Osvieženie či doplnenie pitného režimu ponúkajú aj mestské pitné fontánky, ktoré sú v správe mesta v 8 lokalitách – Panská ulica, Hviezdoslavovo námestie (2 fontány), Župné námestie, Nám. SNP, Hlavné námestie, Čitáreň u Červeného raka a Prašná bašta. „Toto leto je naozaj horúce. V meste sa teplota šplhá ešte vyššie, preto chceme ponúknuť Bratislavčanom, ale aj návštevníkom nášho hlavného mesta možnosť osviežiť sa a dodržiavať tak pitný režim,“ vysvetlil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal.

Polievacie autá budú kropiť ulice, čím ochladia vzduch a zníži sa prašnosť vozovky. Polievať sa budú komunikácie v centre a širšom centre mesta v čase od 6:00 hod. do 22:00 hod.

Pozrite si tiež: OBRAZOM: Ako si Bratislavčania užívajú horúci víkend?

Areál Zdravia na Zlatých pieskoch taktiež pomôže v boji s extrémnymi teplotami a to zľavneným vstupným, ktoré bude v sume 2 eurá pre každého návštevníka. Zľavnené vstupné sa týka len kúpaliska na Zlatých pieskoch a platí predbežne len do piatku 14. augusta 2015 vrátane. Všetky mestské kúpaliská sú zároveň otvorené až do 20:00 hod.

Teploty vystúpia do závratných výšin

Pripravte sa, že horúčavy nám ešte zbohom ani zďaleka nedajú. Okres Bratislava tak bude čeliť teplám, ktoré určite netreba brať na ľahkú váhu. Meteorológovia nás varujú výstrahou najvyššieho stupňa. Ako vysoko u nás vystúpia teploty?

„V Bratislave, Pezinku, Senci a Malackách sa očakáva dosiahnutie maximálnej teploty vzduchu 36 – 38 °C,“ uvádza sa na stránke Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Meteorológovia na dnes a rovnako tak aj na najbližšie dva dni vydali pre náš okres výstrahu najvyššieho, tretieho stupňa. Tá platí v pondelok, utorok a stredu a to konkrétne od 12:00 do 18:00 hod, preto si dávajte veľký pozor.

„Vysoká teplota predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské zdravie, fyzické aktivity a tvorbu požiarov,“ píše sa ďalej na SHMÚ. Podľa meteorológov je výskyt uvedenej vysokej teploty vzduchu v danej ročnej dobe a oblasti veľmi zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia zdravia a ohrozenia života spôsobeného nadmerným zaťažením organizmu u niektorých osôb je vysoká.

Na horúčavy reaguje aj DPB

Vodiči bratislavskej MHD dostávajú v týchto dňoch dva gastrolístky na pitný režim. Dopravný podnik Bratislava prijal toto opatrenie ako reakciu na extrémne horúčavy, ktoré panujú od začiatku tohtoročného leta.

„Náš dispečing takisto nonstop monitoruje situáciu a centrálnou výzvou automaticky upozorňuje vodičov na dodržiavanie pitného režimu,“ uviedla hovorkyňa DPB Adriana Volfová.

Pre administratívnych pracovníkov DPB, ktorí pracujú v kanceláriách bez klimatizácie, platí zasa nariadenie týkajúce sa zmeny pracovného času. „Začiatok pracovnej doby je upravený tak, aby sa začínal už o 06.00 h,“ ozrejmila Volfová.

Prečítajte si tiež: Horúčavy zapríčinili už viac ako 700 kolapsov

Zdroj: Dnes24/TASR

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM