Adriana Banasova Rôzne

Mestá zdaňujú garáže buď ako nebytový priestor, alebo ako stavbu

Každý, kto v roku 2014 kúpil alebo nadobudol darom byt, garáž, rodinný dom alebo inú nehnuteľnosť, povinný je podať priznanie k dani nehnuteľností na rok 2015 na tom mestskom alebo obecnom úrade, v obvode ktorého sa nehnuteľnosť nachádza.

Ilustračný obrázok k článku Mestá zdaňujú garáže buď ako nebytový priestor, alebo ako stavbu
Zdroj: TASR

Dôležité je tiež, že právne účinky vkladu nastali v roku 2014, čo má zapísané na rozhodnutí katastrálneho odboru príslušného okresného úradu. V prípade, že niekto nehnuteľnosť zdedil, rozhodujúci pre podanie priznania na rok 2015 je minuloročný dátum právoplatnosti osvedčenia o dedičstve alebo rozhodnutia o dedičstve.

„Pokiaľ ide o garáž, treba rozlišovať, či je v bytovom dome, kedy môže byť uvedená ako nebytový priestor v bytovom dome. V takom prípade sa zdaňuje v režime dane z bytov ako nebytový priestor. Samostatne stojaca garáž alebo garáž v stavbe hromadných garáží sa zdaňuje v režime dane zo stavieb,“ informovala hovorkyňa Ministerstva financií (MF) SR Alexandra Gogová.

Dôležité je to pre to, lebo sadzby dane určujú mestá a obce osobitne pre garáže ako nebytový priestor a osobitne, ak sa zdaňujú v režime stavieb. „Stavby sa zaraďujú do jednotlivých druhov stavieb uvedených v zákone o miestnych daniach a poplatku podľa účelu ich využitia k 1. januáru zdaňovacieho obdobia. Byt alebo časť bytu v bytovom dome je možné považovať za nebytový priestor v bytovom dome, ak sa k 1. januáru 2015 využíval na iný účel ako na bývanie,“ doplnila Gogová.

V prípade, že jeden z manželov zomrel a druhý sa stal na základe osvedčenia o dedičstve vlastníkom nehnuteľnosti, ktorá predtým patrila do bezpodielového spoluvlastníctva manželov (BSM), povinný je podať priznanie alebo čiastkové priznanie. Dôvodom je, ako ďalej vysvetlila Gogová, zmena vlastníctva, ktoré sa z BSM zmenilo na podielové vlastníctvo.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM