Nina Táborská Rôzne

Medzinárodný deň jedla: Ako získať lepšie stravovacie návyky u seba aj u detí? Skúste školu varenia

Raw, bio, paleo,... Moderné výrazy, ktoré sa v našej kuchyni aj v jedálničkoch bratislavských reštaurácií objavujú stále viac. Sme to, čo jeme. A kto by nechcel byť fit a zdravý? No kupovať potraviny s nálepkou "bio" nestačí. Osvojovať si zdravé stravovacie návyky je dôležité už od malička.

Ilustračný obrázok k článku Medzinárodný deň jedla: Ako získať lepšie stravovacie návyky u seba aj u detí? Skúste školu varenia
Foto: Dominika Handzušová / Zdroj: Dnes24.sk

A teraz vám so získaním takýchto návykov u detí môžu pomôcť odborníčky. Už túto sobotu sa totižto v priestoroch Jem iné v Starej tržnici uskutoční nultý ročník výzvy pre školy Medzinárodný deň jedla a s ním jedinečná príležitosť prispieť k edukácií detí o zdravej výžive a šťastnejšom životnom štýle.

Počas zajtrajšieho dňa bude v Starej tržnici prebiehať zábavno edukatívny program, súčasťou ktorého bude aj škola varenia a do ktorého sa môžete zapojiť aj vy. Odmena? Lepšie stravovacie návyky vás aj vašich detí, vďaka ktorým budú vedieť v budúcnosti uprednostniť zdravé a kvalitné potraviny.

„Nosnou témou podujatia budú nápoje a pohyb v rámci podpory boja proti narastajúcej obezite detí, ktorá je zároveň súčasťou kampane MZ SR – Národného akčného plánu v prevencii obezity na roky 2015 – 2025. V rámci programu plánujeme vytvoriť edukatívne a zábavné stanovištia v Starej tržnici a v prípade pekného počasia aj vonku pred tržnicou na námestí SNP,“ informuje Jem iné.

O jem iné sa dočítate viac tu: Ambasádorky Jamieho Olivera o zdravom stravovaní: Žiadny extrém nie je správny!

Počas soboty sa môžete zapojiť aj do súťaže o „NAJ desiatu – najzdravšiu, najkreatívnejšiu a najchutnejšiu desiatu“ a získať zaujímavé ceny.

V téme zdravého stravovania sa nesie aj dnešný deň. Pripomíname si totižto Svetový deň potravy a zdravej výživy. Bratislava24.sk vám pri tejto príležitosti ponúka recept na zdravú raňajkovú kašu z ryžových vločiek.

INGREDIENCIE

1,5 šálky ryžového mlieka

Pol šálky ryžových vločiek

Plátok masla

1 lyžička javorového sirupu (príp med alebo agáve) – nemusí byť

Maliny čerstvé/ mrazené (alebo akékoľvek iné ovocie)

Kešu oriešky (príp. konopné semiačka alebo iné oriešky)

POSTUP

Mlieko dáme zohrievať, ryžové vločky prepláchneme vlažnou vodou a potom ich vložíme do už teplého mlieka. Premiešame a necháme zovrieť. Za stáleho miešania varíme až pokým nie sú vločky mäkké. Asi 6–7 minút. Pridáme na vrch plátok masla, prikryjeme pokrievkou a necháme dve minúty oddychovať. Zatiaľ si umyjeme maliny, viac ako polovičku z nich roztlačíme a zvyšné necháme celé.

Dáme kašu do misky premiešame ju, polejeme javorovým sirupom, pridáme malinovú zmes, celé maliny a kešu oriešky. Podávame ešte teplé. Pokiaľ sa nám kaša zdá počas varenia príliš hustá, môžeme ešte priliať mlieko. Naopak, ak sa nám zdá príliš riedka, pridáme vločky. (Fotografiu nájdete vo fotogalérii)

Ryžová kaša
1
Galéria
Foto: Nina Táborská / Zdroj: Dnes24.sk
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM