Kultúra

Medzi ocenenými mestskými sprievodcami je aj aktívny dôchodca, ktorý má vyše 80 rokov

Hlavné mesto SR spolu s Bratislavským kultúrnym a informačným strediskom (BKIS) udelia 22. apríla v Primaciálnom paláci po šiesty raz výročné ocenenia zaslúžilým osobnostiam z radov mestských sprievodcov.

Ilustračný obrázok k článku Medzi ocenenými mestskými sprievodcami je aj aktívny dôchodca, ktorý má vyše 80 rokov
Zdroj: TASR

Bude to za dlhoročnú aktívnu sprievodcovskú, vlastivednú, vzdelávaciu, publikačnú a inú významnú činnosť, ktorá prispieva k vytváraniu pozitívneho obrazu Bratislavy. Tohtoroční laureáti sú tri ženy a jeden muž.

Bohuslava Bublincová bola členkou a neskôr riaditeľkou bývalej Bratislavskej informačnej služby (BIS). Jej zlúčením s Mestským kultúrnym strediskom a PKO vznikla BKIS. Laureátka je aj dlhoročná koordinátorka Kruhu priateľov Bratislavy, súťaže Poznaj svoje mesto, autorka príspevkov do Vlastivedných bulletinov BIS, ako aj systémov na archiváciu, spracovávanie a automatizáciu informácií.

Cenu si prevezme i kurátorka a odborná pracovníčka Múzea mesta Bratislavy Zuzana Francová. Je zostavovateľka, autorka a spoluautorka publikácií o umeleckých remeslách, výtvarnom umení a iných súčastiach kultúry a histórie Bratislavy, tiež dlhoročná lektorka v sprievodcovskom kurze pre bratislavských sprievodcov.

Ocenenie udelia aj dlhoročne aktívnej a klientmi žiadanej sprievodkyni Jane Pätoprstej. „Pani Pätoprstá nás, žiaľ, nečakane navždy opustila 8. apríla 2016 priamo pri sprevádzaní skupiny návštevníkov Bratislavy. Ocenenie jej bude udelené in memoriam,“ zdôvodnila Daniela Martinčeková z BKIS.

Dlhoročný aktívny a zaslúžilý sprievodca po Bratislave je i Ján Badura, ktorý sa tejto činnosti venuje aj vo veku nad 80 rokov.

Čítajte tiež: Chce niekto škodiť Bratislave? Mesto verí v bezproblémovú kolaudáciu Starého Mosta

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM