Maros Palesch Rôzne

Medené mince v oknách základnej školy

V bratislavskej Základnej škole na Jesenského objavili medené mince z čias cisára Jozefa II.

Kvalitné tehly z roku 1872 pochádzajúce zo súkromnej tehelne pána Rösslera a z mestskej tehelne s erbom Bratislavy objavili robotníci pri výmene okien na Základnej škole na Jesenského ulici č. 6 v centre hlavného mesta. Je z nich vybudovaná celá škola.

„Nemenej zaujímavým objavom sú medené mince, tzv. meďáky so znakom svätoštefanskej koruny a rakúskeho orla z čias cisára Jozefa II.,“ uviedla Alena Kopřivová, hovorkyňa bratislavského Starého Mesta, ktoré je zriaďovateľom ško­ly.

Podľa nej sa v tejto ZŠ v krátkom čase, po druhý raz, objavili artefakty s nevyčísliteľnou kultúrnou hodnotou. Pri nedávnej obnove interiérových priestorov bol na prvom medziposchodí školy objavený storočný reliéf s náboženskou tematikou. Teraz k nemu pribudli ďalšie historické exponáty.

Škola bola postavená v roku 1870. Až do novembra 2010 mala pôvodné drevené okná s bielym náterom a krémovo-bielu fasádu s prvkami uhorského románskeho slohu. Budova, ktorá vždy slúžila školským účelom, bola v roku 1978 zapísaná do zoznamu kultúrnych pamiatok UNESCO. Jej pôdorys má tvar lichobežníka a vo vnútri je átrium rozdeľujúce objekt na severné (Jesenského ulica) a južné krídlo (Palackého ulica).

Zdroj: TASR

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM