Rôzne

Mečiarovi zboristi o Slovensku bez sváru a Ficove „zapíjanie“ víťazstva nealkom. Ako sme volili v minulosti?

Deviate parlamentné voľby od pádu komunizmu sa uskutočnia už o pár dní. Otestujte sa, čo viete o predchádzajúcich hlasovaniach, ktoré zmenili Slovensko.

Ilustračný obrázok k článku Mečiarovi zboristi o Slovensku bez sváru a Ficove „zapíjanie“ víťazstva nealkom. Ako sme volili v minulosti?
Zdroj: TASR

Prvé demokratické voľby v bývalom Československu sa niesli v znamení eufórie a očakávaní. Dôkazom bola aj rekordná účasť – v roku 1990 prišlo k urnám viac ako 95 percent voličov, čo sa odvtedy nezopakovalo.

Ani prvé parlamentné voľby v novodobej ére slovenskej samostatnosti neprilákali do volebných miestností viac ľudí. Právo rozhodnúť o zložení Národnej rady Slovenskej republiky využilo v roku 1994 necelých 76 percent voličov. A výsledok? Premiérske kreslo obsadil Vladimír Mečiar ako líder víťaznej koalície HZDS a Roľníckej strany Slovenska a krajina nastúpila na cestu divokej privatizácie, tunelovania bánk a medzinárodnej izolácie.

Právo rozhodnúť o zložení parlamentu a smerovaní Slovenska na najbližšie štyri roky môžu našinci opäť využiť už túto sobotu. O ich priazeň sa uchádzajú viac ako dve desiatky politických strán a hnutí. Samotné voľby budú stáť daňových poplatníkov vyše desať miliónov eur. Ďalšie desiatky miliónov eur pôjdu v nasledujúcich rokoch na financovanie politických strán.

Otestujete sa, ako si pamätáte doterajšie parlamentné voľby.

Mečiarovi zboristi o Slovensku bez sváru a Ficove „zapíjanie“ víťazstva nealkom.
8
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM