Tlačové správy

Matúš Vallo v exkluzívnom rozhovore prezradil, prečo v sobotných voľbách pôjde o budúcnosť Bratislavy

Matúš Vallo je štyri roky primátorom Bratislavy. Bratislavčan a povolaním architekt v rozhovore prezrádza, prečo októbrové komunálne voľby budú súbojom hodnôt. Do volieb ide so svojou mestskou stranou Team Bratislava.

Ilustračný obrázok k článku Matúš Vallo v exkluzívnom rozhovore prezradil, prečo v sobotných voľbách pôjde o budúcnosť Bratislavy
Zdroj: Team Bratislava

Pán Vallo, o tento post sa uchádzate po druhý raz. V čom je táto volebná kampaň iná oproti tej predošlej?

Rovnako ako pred štyrmi rokmi aj teraz cítim chuť a nadšenie meniť naše mesto k lepšiemu. Tentokrát je ten pocit ešte umocnený výsledkami, ktoré sme dosiahli. Čo sa však nedá porovnať, je intenzita antikampane. Strany SME RODINA a KDH, ktoré si do volieb vybrali Rudolfa Kusého a platia mu kampaň, dávajú státisíce eur do šírenia klamstiev. Každý deň ma prekvapuje, kam to až dokáže zájsť. Len pred pár dňami sa napríklad v domovoch seniorov objavili falošné šeky v mene mňa a nášho Teamu Bratislava s predvyplnenými údajmi na platbu. Je to podvod na našich najzraniteľnejších, s ktorým nemáme nič spoločné. O to dôležitejšie je, aby ľudia tieto praktiky odmietli a prišli v sobotu voliť. Spoločne máme možnosť ochrániť naše mesto a všetky pozitívne zmeny, ktoré sa v ňom dejú.

Hovoríte, že tieto komunálne voľby budú o súboji hodnôt. Čo si pod tým máme predstaviť?

Staráme sa, aby Bratislava bola pekná a solidárna k slabším. Zlepšujeme verejné priestory. Chceme, aby sa tu každý človek cítil dobre. Posilňujeme mestskú políciu, aby sme sa tu všetci mohli cítiť bezpečne. Odstrihli sme záujmové skupiny a šetríme mestské peniaze. Nezaťažujeme mesto spormi ani škandálmi, tých ľudia už majú dosť z veľkej politiky. Ľudia chcú mať kľud a žiť spokojný život v príjemnom meste. O tento pokoj a spolupatričnosť by chceli niektorí svojou neznášanlivosťou a bezohľadnosťou naše mesto obrať. To jednoducho nemôžeme dopustiť.

Ste povolaním architekt, vidieť, že verejný priestor v Bratislave sa očividne mení k lepšiemu. Na ktoré dokončené projekty ste osobne najviac hrdý?

Úspešne sme zmodernizovali Dúbravsko-Karloveskú električkovú radiálu. Tá trať je teraz pohodlná, kvitne, kvalitu detailov vidieť aj na prevedení zastávok. Verejný priestor formuje to, ako sa ľudia v meste cítia, a to zas ovplyvňuje to, ako sa k sebe správajú. V programe Živé miesta preto revitalizujeme desiatky zanedbaných priestorov. Vo veľkom sadíme stromy a kvety, aby sa ľudia v našich uliciach cítili príjemne. Na kvalitu dbáme aj pri bežnej údržbe. Bezbariérové priechody robíme skutočne bezbariérové, čo v minulosti nebolo samozrejmosťou. Je dôležité, aby ľudia nepociťovali zbytočné prekážky pri pohybe našim mestom a cítili sa v ňom dobre.

Čo podľa vás prispelo najviac k pozitívnym zmenám?

Jednoznačne to bola schopnosť dohodnúť sa v mestskom zastupiteľstve, kde sme pre dôležité rozhodnutia trpezlivo hľadali podporu u poslancov a starostov mestských častí. Bez podpory zastupiteľstva by to nešlo a preto chcem zdôrazniť: pre budúcnosť mesta, zachovanie pozitívnych zmien je úplne kľúčové to, aby ľudia spolu so mnou volili za poslancov mestského zastupiteľstva tých, ktorí kandidujú tiež za Team Bratislava alebo za našu koalíciu Team Bratislava, SaS a PS. To isté platí pre voľbu starostov a zastupiteľstiev miestnych častí.

Ak vás obyvatelia Bratislavy opäť zvolia, ako bude naše hlavné mesto vyzerať o štyri roky?

Náš program je postupne a trpezlivo zlepšovať kvalitu života Bratislavčanov a Bratislavčaniek. Od najmenších detailov, ktoré sa v Bratislave zvykli prehliadať až po veľké veci, na ktoré iní primátori nenašli odvahu. Budeme tiež pokračovať vo veľkých projektoch, ako rekonštrukcia legendárnych kúpeľov Grossling, Živé námestie či Plató Staromestská – prepojenie podhradia s centrom mesta. Dokončíme výstavbu električkovej trate v Petržalke a spustíme rekonštrukciu Ružinovskej električkovej radiály. Po nastúpení na úrad, sa mi narodil syn Jonatánko, často pri práci myslím na to, ako sa mesto stará o deti. V projekte Ulice pre deti navrhujeme verejné priestory tak, aby boli čo najviac bezpečné a prístupné deťom. Mesto, ktoré je bezpečné pre deti, je bezpečné pre nás všetkých. Na webe teamba.sk nájdete náš kompletný program.

V minulých voľbách vás podporili aj mnohé známe osobnosti Bratislavy, čo tento rok?

Tentoraz mňa a môj tím podporili napríklad Adela Vinczeová, Zuzka Fialová, Božidara Turzonovová, Petra Polnišová, ale aj Martin Huba či Róbert Bezák. Podporu ale cítim aj od ľudí, na kampaň nám prispelo viac ako 1000 Bratislav­čaniek a Bratislavčanov, čo je obrovská sila a som za ňu vďačný.

(PR) – Za obsah a fotografie zodpovedá objednávateľ tejto správy

Objednávateľ: Team Bratislava, Partizánska 7162/2, 811 06 Bratislava, IČO: 54546893
Dodávateľ: Seesame, s. r. o., Mlynské nivy 48, 821 09 Bratislava, IČO: 35702931

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM