Rôzne Správy

Máte doma nepotrebné deky či spacie vaky? Darujte ich ľuďom bez domova

Podľa aktivistov z občianskeho združenia Stopa Slovensko v uliciach pribúdajú najmä ľudia do 28 rokov, ktorí opúšťajú detské domovy.

Ilustračný obrázok k článku Máte doma nepotrebné deky či spacie vaky? Darujte ich ľuďom bez domova
7
Galéria
Zdroj: TASR

V Bratislave vyhlásilo občianske združenie (OZ) Prima novoročnú zbierku spacích vakov, diek či izotermických fólií pre ľudí bez domova. V rámci terénnych služieb ich bude následne priebežne distribuovať ľuďom v núdzi.

Priama pomoc

Zbierka prebieha do konca januára. Verejnosť sa môže o odberných miestach dozvedieť na webe OZ Prima alebo na stránke združenia na sociálnej sieti. Informácie o mieste a čase, kde možno spací vak či deku doniesť, poskytne združenie aj na telefónnych číslach 0948 068 762 či 0948 620 251.

Útulky a nocľahárne v meste Bratislava podľa OZ Prima rok čo rok nie sú schopné zabezpečiť taký počet lôžok na prespanie a prebývanie, po akom je dopyt a akútna potreba počas dlhých zimných mesiacov. „Mnoho ľudí prebýva počas zimy na ulici, pod mostmi, v opustených starých budovách. Tento rok sme sa rozhodli pomôcť ľuďom bez domova tou najjednoduchšou formou a priamou pomocou v teréne, akou je to len možné,“ vysvetlilo zámer zbierky.

Alarmujúce číslo

Do ulíc pribúda podľa aktivistov najmä mladých do 28 rokov opúšťajúcich detské domovy. Situáciu s ľuďmi bez domova v Bratislave hodnotia ako stále bezútešnú. „Nevnímame extrémny nárast počtu ľudí bez domova, ale, žiaľ, nevnímame ani žiaden pokles. Na ulici je okolo 4 000 ľudí. Je to stále veľmi alarmujúce číslo,“ spresnil Pavel Sabela z občianskeho združenia Stopa Slovensko.

Obavy podľa mimovládnych organizácií vznikajú aj z rizika migračnej vlny zo susedného Maďarska, kde vstúpil do platnosti zákon o bezdomovectve. „Pouličné bezdomovectvo sa stalo de facto ilegálnym,“ tvrdia organizácie.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM