Nina Táborská Samospráva

Máte doma budúceho prváčika? Zápisy pomaly štartujú. Toto by ste mali vedieť

Zápisy do bratislavských základných škôl začínajú už tento mesiac. Prvýkrát do školy pôjdu budúci prváci tak už v januári nového roka. Čaká ich zápis na plnenie povinnej školskej dochádzky. Čo by ste ako rodič mali vedieť?

Ilustračný obrázok k článku Máte doma budúceho prváčika? Zápisy pomaly štartujú. Toto by ste mali vedieť
Zdroj: TASR

Čo treba vedieť pred zápisom

  • Zákonnú povinnosť zapísať dieťa do základnej školy má na Slovensku každý rodič.
  • Nesplnenie povinnosti zákonného zástupcu prihlásiť dieťa na plnenie povinnej školskej dochádzky sa považuje za priestupok, za ktorý je možné uložiť finančnú pokutu.
  • Žiak si plní povinnú školskú dochádzku v základnej škole v školskom obvode, v ktorom má trvalé bydlisko.
  • So súhlasom riaditeľa školy, do ktorej sa žiak hlási, je možné plniť povinnú školskú dochádzku v základnej škole aj mimo školského obvodu, v ktorom má trvalé bydlisko.
  • V prípade, že dieťa bude navštevovať základnú školu v zahraničí, rodič ho musí zapísať aj na kmeňovú školu v Bratislave. Spravidla ide o školu, ktorá sa nachádza v mieste trvalého bydliska. V tej bude aj zapísaný žiak vykonávať komisionálne skúšky.
  • Rodičia musia zapísať do školy dieťa, ktoré do 31. augusta 2015 dovŕši šiesty rok veku a dieťa, a ktorému bol odložený začiatok povinnej školskej dochádzky o jeden rok.
  • Pri zápise je zákonný zástupca dieťaťa povinný predložiť platný občiansky preukaz alebo iný doklad, ktorý potvrdzuje, že je zákonným zástupcom dieťaťa, na zápis je tiež potrebné priniesť rodný list dieťaťa a podľa potreby preukázateľný doklad o jeho zdravotnom stave.
  • Zapísať treba aj telesne postihnuté dieťa – aby bolo možné včas zabezpečiť ich vhodné zaškolenie, alebo prijať ďalšie opatrenia.

Zápisy štartujú tento mesiac

Zápis detí do prvých ročníkov v mestskej časti Bratislava – Petržalka bude prebiehať dva dni. V mestskej časti sa nachádza celkom 11 základných škôl, ktoré Petržalka zriaďuje. Zápisy budú prebiehať v piatok 23. januára 2015 od 15.00 do 18.00 h a v sobotu 24. januára 2015 od 8.00 do 12.00 h.

O prijatí dieťaťa na plnenie povinnej školskej dochádzky rozhodne riaditeľ školy najneskôr do 31. mája 2015.

Na základných školách, ktoré sú v správe mestskej časti Bratislava – Nové Mesto, sa v piatok 6. februára 2015 od 14.00 do 18.00 h a v sobotu 7. februára 2015 od 8.00 do 12.00 h budú konať zápisy detí do prvých ročníkov pre školský rok 2015/2016. Mestská časť má v správe osem obecných základných škôl.

Zápis detí do prvého ročníka základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti mestskej časti Bratislava – Ružinov pre školský rok 2015/2016 sa uskutoční v piatok 13. 2. 2015 od 14:30 do 18.00 h a v sobotu 14. 2. 2015 od 8:00 do 12:00 h. V správe mestskej časti je celkom 9 základných škôl.

O zápisoch v ďalších mestských častiach budeme informovať.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM