Maros Palesch Iné športy

Mário Lamy zlatý a strieborný v Maribore

BRATISLAVA - MARIBOR, 04.07.2011. Uplynulý víkend sa slovenskí vodní skútristi z LAMY JET teamu zúčastnili druhého kola Majstrovstiev Európy AAC v slovinskom Maribore. A boli opäť úspešní, slovenský reprezentant Mário Lamy si vybojoval prvé miesto v

V piatok ráno vítalo pretekárov z celej Európy krásne slnečné počasie. Priamo v centre Mariboru sa konalo druhé kolo Majstrovstiev Európy Alpen Adria Cup. Pretekári sa na piatkových tréningoch oboznamovali s traťou, ktorá bola dosť náročná, pretože rieka Dráva je v centre Mariboru veľmi úzka.

Po prvej jazde juniorov sa na štart prvej rozjazdy kategórie Runabout STOCK (sedačky sériové) postavilo 9 jazdcov. Po štarte sa Mário držal na 4 mieste, ale po veľkej kolízii nemeckého pretekára s Estóncom bola rozjazda zrušená a štartovalo sa opäť. Po vydarenom štarte Mário obsadil tretiu priečku. Rozjazdu vyhral maďarský reprezentant Kasza Gyorgy.

Obednú prestávku vyplnili freestylisti so svojimi akrobatickými kúskami. Po nich prišli na štart najsilnejšie vodné skútre kráľovskej kategórie Runabout GP. Po úspešnom štarte jazdil Mário na druhom mieste, ale v polovici preteku mu odletel pravý sponzon (bočná lišta) a nevedel zatočiť doprava. Preteky dojazdil až na šiestom mieste.

„So sobotným výkonom som celkom spokojný. Potešilo ma tretie miesto v STOCK ale veľmi ma mrzí stratený sponzon a šieste miesto v GP. Našťastie sa nám podarilo zohnať náhradný sponzon od slovinského pretekára. Celý večer sme laminovali a montovali nové uchytenie sponzona aby som mohol nastúpiť na nedeľné preteky“, vyjadril sa reprezentant Mário Lamy.

Pretekári sa v nedeľu zobudili do zamračeného rána, čo neveštilo nič dobré. Každý ešte robil na svojom stroji posledné úpravy pred veľmi dôležitou druhou rozjazdou.

V Runabout STOCK-u vyštartoval Mário na prvom mieste a celý závod si túto pozíciu aj udržal. Po odmávaní museli prví traja jazdci prísť na technickú prehliadku strojov. Po rozobratí kompresoru a kontrole skútra, či sú v motore vykonané nepovolené zásahy, mohol sa Mário tešiť z prvého miesta. Celkovo tak z dvoch rozjázd obsadil vynikajúce prvé miesto a získal tak veľa dôležitých bodov do celkového hodnotenia šampionátu.

Počas obedňajšej prestávky doplnil otec a manažér tímu Ivan Lamy nádrž až po hrdlo etanolom do 400 koňového skútra. Mário tak nastúpil na štart druhej rozjazdy Runabout GP s opraveným sponzonom. Bolo mu jasné, že ak sa chce umiestniť v prvej trojke, musí rozjazdu vyhrať.

Po výbornom štarte viedol tri kolá. Potom ho predbehol maďarský reprezentant, no jeho skúter skolaboval dve kolá pred cieľom kvôli deravému tlmiču výfuku. Mário si vybojoval v tejto kategórii prvé miesto. Po sčítaní bodov z prvej a druhej rozjazdy Mário obsadil v kráľovskej kategórii GP výborné druhé miesto a uistil si tak prvú priečku v celkovom hodnotení po dvoch pretekoch európskeho pohára.

„Som veľmi spokojný s Máriovým výkonom. V sobotu sme mali veľkú smolu s odtrhnutým sponzonom, ale všetko sme dali do poriadku a naša snaha bola korunovaná úspechom. Teším sa, že motor po generálke vydržal“, netajil spokojnosť otec, guru cez motory a manažér tímu LAMY JET v jednej osobe Ivan Lamy.

Po ukončení pretekov nasledoval slávnostný ceremoniál, kde dekorovali najlepších jazdcov. Bratislavský LAMY JET team opäť potvrdil a ukázal svojim „neprajníkom“, že po prebdených nociach strávených opravami a úpravami v garáži, patrí medzi európsku elitu v pretekoch vodných skútrov.

Najbližšie Majstrovstvá Európy IJSBA, kde môžete prísť podporiť tento úspešný slovenský tím, sa budú konať v rakúskom Weitenegg-u, kde sa opäť predstaví európska špička vodných skútristov European Championship AAC

LAMY JET team – Mário LAMY

  1. place – Runabout STOCK
  2. place – Runabout GP

Zdroj + foto: LAMY JET TEAM BRATISLAVA

LAMY TEAM
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM