Rôzne

Malým migrujúcim žabkám ide o život. Ochranári žiadajú o ohľaduplnosť cyklistov

Migrácia malých žabiek trvá veľmi krátko. Žiaľ, mnohé z nich nebezpečnú cestu z rybníkov do lesa neprežijú. Ochranári preto vyzývajú na ohľaduplnosť.

Ilustračný obrázok k článku Malým migrujúcim žabkám ide o život. Ochranári žiadajú o ohľaduplnosť cyklistov
4
Galéria
Zdroj: BROZ

V týchto dňoch migrujú z jazier v Malých Karpatoch malé jednocentimetrové ropuchy obyčajné. Cestu „do sveta“ im však križujú nebezpečné úseky, cyklochodníky a vozovky. Malé žabky tak často končia pod kolesami bicyklov alebo áut.

Zosadnite z bicykla

Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ) uverejnilo na sociálnej sieti príspevok, v ktorom žiadajú najmä cyklistov o ohľaduplnosť pri bicyklovaní. Malé žabky si vo väčšej rýchlosti na bicykli nemusíme všimnúť a stáva sa, že sa mnohé z nich na druhú stranu cesty nedostanú.

„Žiabosť o ochranársky biatlon. Prosíme vás, jazdite na bicykloch, Je to príjemné, zdravé a aj priaznivé pre životné prostredie. Na určitých úsekoch však určite zosadnite z bicykla. Prosíme a žiabame. Áno, žiabame. Migrujú mladé jedince žiab, jednocentimetrové ropuchy obyčajné. V húfoch prechádzajú cez rôzne komunikácie, chodníky a cyklocesty,“ apeluje na cyklistov BROZ.

Migrujúce žabky

Každoročne sa na Železnej studienke koná akcia Pomoc ropuchám pri jarných migráciách, ktorú organizujú členovia Základnej organizácie Slovenského zväzu ochrancov prírody a krajiny Miniopterus. Jej cieľom je záchrana ropuchy obyčajnej a čiastočne aj skokana hnedého.

Ropuchy migrujú k rybníkom a jazerám, aby tam nakládli vajíčka. Po vyliahnutí sa malé žubrieky menia na malinké žabky, ktoré zase migrujú z jazier späť do lesov. Žiaľ, prenos malých žabiek, na rozdiel od prenosu ropúch a skokanov pri jarných migráciách, sa ale nerealizuje nikde na Slovensku, ani v zahraničí.

„Dôvodom je problematická manipulácia s tak malými živočíchmi, negatívne pôsobenie suchej pokožky človeka na jemnú kožu malých žabiek, či ešte zložitejšiu prípadnú manipuláciu v rukaviciach. Na rozdiel od jarnej migrácie nemajú tieto žabky jednoznačný smer migrácie, čím sa stáva ich prenos veľmi neefektívnym. Navyše migrácia trvá veľmi krátko a jej termín je ťažšie predvídateľný,“ povedal pre Bratislava24.sk Romana Lehotského z organizácie Miniopterus.

Ako pomôcť?

Ak ale predsa len chcete na vlastnú päsť mladých žabkám pomôcť, robte to veľmi opatrne. Ako na to, poradila Jana Znášiková z Mestských lesov Bratislava. „Žabky sú veľmi malé, preto je potrebné s nimi manipulovať veľmi opatrne. Každé silnejšie pritlačenie môže spôsobiť ich smrť. Malé žabky je potrebné preniesť cez chodníky, alebo cez cestu a vypustiť ich v lese. Nie je možné ich chytať do ruky, je potrebné mať nejakú menšiu nádobu, alebo škatuľku, v ktorej sa dajú preniesť. Najmä pri rybníkoch je ich v tomto období veľké množstvo, preto je potrebné, aby sa ľudia lepšie pozerali pod nohy,“ uviedla pre Bratislava24.sk Znášiková.

Skúsme byť aspoň počas tohto krátkeho obdobia migrácie malých žabiek trochu ohľaduplní a pri bicyklovaní naozaj zosadnúť z bicykla a žabky pekne obísť.

Migrujúce žabky
4
Galéria
Zdroj: BROZ

Ak chcete dostávať pravidelný prísun čerstvých správ z Bratislavy a okolia, sledujte nás na Facebooku, Instagrame a Twitteri.

Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM