Nina Táborská Rôzne

Malokarpatská cyklotrasa Jurava bude realitou už od 19. októbra

Práce na cyklotrase Jurava, ktorá je spoločným projektom mesta Svätý Jur a mestských častí Rača a Vajnory, sa blížia k úspešnému koncu. Stavebné práce sú už vo finálnej fáze. V Rači je výstavba cyklotrasy úspešne dokončená, vo Vajnoroch sa dokončuje mostík ponad potok.

Ilustračný obrázok k článku Malokarpatská cyklotrasa Jurava bude realitou už od 19. októbra
Zdroj: TASR

V oboch mestských častiach sa osadzuje dopravné značenie. Slávnostné otvorenie cyklotrasy je naplánované na 19. októbra o 14.30 h pri Pustom kostolíku na začiatku Svätého Jura.

Zaujímavosťou cyklotrasy bude, že na Jurskej ceste vznikne aj fitnes park, ktorý projektovo navrhol Martin Oťapka začiatkom tohto roka a brigádnicky ho budujú Vajnorčania spolu s Bežeckým klubom a s finančnou podporou od nadácie SPP a mestskej časti Vajnory.

Najdôležitejšia je kvalita

Ďalšou dobrou správou pre milovníkov cykloturistiky je, že mestské zastupiteľstvo schválilo na ostanom zasadnutí príspevok na nadväzujúcu trasu.

“Som rád, že tento projekt na môj podnet poslanci mesta jednomyseľne schválili," uviedol starosta Vajnôr Ján Mrva.

"Ide cca o 2,7-kilometrovú cyklotrasu od železničnej stanice Vajnory po železničnú stanicu Bratislava – Východné, z toho 1,5 km po existujúcich cestách so zvislým a vodorovným značením a 1,2 km po obojstranne novospevnenej krajnici z asfaltu v šírke 1,2 m,” dodal starosta.

Združenie obcí JURAVA vzniklo v roku 2009 a jeho cieľom je predovšetkým realizácia projektov pre rozvoj Malokarpatskej oblasti.

“Kvalita stavby je najdôležitejšia. Chceme veci urobiť poriadne, aby boli bezpečné v rámci možností, ktoré nám dané územie poskytuje. A nie, aby boli vnímané, ako politická či volebná kampaň, pretože na tomto projekte pracujeme už takmer cely rok 2014,” zdôraznil projektový manažér cyklotrasy a člen Cyklokomisie mesta Bratislavy Mário Schwab.

Pripojiť sa chcú aj ďalšie časti

Cyklomagistrála spájajúca Svätý Jur, Vajnory a Raču s dĺžkou takmer 28 km je pilotným projektom združenia. Cyklotrasa v tomto regióne zlepší podmienky pre rozvoj cykloturistiky a ekologickej dopravy. Bratislavčania budú mať možnosť pokračovať na bicykloch z Rače plynule na Svätý Jur a Vajnory bez toho, aby museli križovať štvorprúdovú výpadovku.

“Na JURAVU by sa chceli napojiť i Pezinok, Modra a tiež Chorvátsky Grob, mala by byť súčasťou plánovaného nultého okruhu cyklotrasy okolo Bratislavy a zároveň vstupnou bránou do Malokarpatskej cyklomagistrály, ktorá by sa mala tiahnuť po celom východnom úpätí Malých Karpát. Vo Vajnoroch sa tiež chystá jej napojenie na Rakúsko cez Vrakuňu a Cyklomost Slobody v Devínskej Novej Vsi,” doplnili Mrva a Schwab.

Projekt bude pokračovať

Nejde o posledný projekt tohto združenia. “Už pracujeme na JURAVA II – pokračovaní cyklotrasy od mostíka z Vajnôr smer Čierna Voda po hrádzi, okolo letiska až do Vrakune v dĺžke asi deväť kilometrov, spolu s ďalším bezpečným mostom cez Šúrsky kanál od Vajnôr a tiež podjazdom, čím sa odstráni priechod cyklistov cez hlavnú cestu,” prezdradil Schwab.

Projekt by mal byť hotový do konca roka a v roku 2015 by združenie chcelo vypísať súťaž na dodávateľa. Projekčné náklady sú odhadnuté na 750-tisíc až 850-tisíc eur.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM