Rôzne

Mali by mať psy povolený vstup do kaviarní a reštaurácií? Podľa väčšiny z vás ÁNO

Momentálne platný zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia vstup so psom do gastroprevádzok zakazuje. To by sa ale čoskoro mohlo zmeniť.

Ilustračný obrázok k článku Mali by mať psy povolený vstup do kaviarní a reštaurácií? Podľa väčšiny z vás ÁNO
5
Galéria
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Byrokratickým nezmyslom za rok 2018 sa stal zákaz vstupu zvierat do kaviarní. Vyhlásenie výsledkov ankety vyvolalo diskusiu, na ktorú sa rozhodol reagovať aj Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) Slovenskej republiky.

Zvieratá v reštaurácii

Momentálne platný zákon o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia vstup so psom do gastroprevádzok zakazuje. ÚVZ pracuje na príprave zmeny legislatívy, ktorou sa umožní zákazníkom vstup napríklad do kaviarní alebo na letné terasy s domácim zvieraťom. „Z nášho pohľadu je prvoradá ochrana verejného zdravia a zachovanie hygienického štandardu prevádzky. Bude na rozhodnutí majiteľov gastronomických prevádzok, či napríklad do kaviarní alebo na letné terasy budú mať zákazníci so zvieraťom vstup povolený. Zákazník sa rozhodne, či takúto prevádzku navštívi,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas..

Odstrániť zákaz vstupu psov do zariadení spoločného stravovania navrhuje predseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS) a poslanec NR SR z klubu SaS Ondrej Dostál s kolegami z poslaneckého klubu SaS Renátou Kaščákovou a Petrom Osuským.

Zaujímalo nás, čo si o zmene legislatívy myslíte vy, naši čitatelia. V HLASOVANÍ58.7 % z vás uviedlo, že domáce zvieratá vám v kaviarňach a reštauráciách nevadia. Súhlasili aj tí z vás (7.8 %), ktorí uviedli, že pokiaľ budú dog friendly prevádzky viditeľne označené, bude to v poriadku. Naopak, 33.5 % z vás si myslí, že domáce zvieratá do kaviarní a reštaurácií nepatria. Výnimku by mali mať len psy sprevádzajúce osoby so zdravotným postihnutím.

Parlament sa bude návrhom poslancov zaoberať na schôdzi 29. januára 2019.

Psy v kaviarňach a reštauráciách
5
Galéria
Zdroj: shutterstock
Zdroj: bratislava.dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM