Rôzne

Mal cit rozprestrieť informácie, spomína kolega na Karola Poláka

Komentátora Dušana Gabániho prijímal Karol Polák na športové oddelenie federálnej televízie v roku 1972. Sedeli spolu v jednej kancelárii a moderovali niekoľko olympiád. Ako na neho spomína?

Ilustračný obrázok k článku Mal cit rozprestrieť informácie, spomína kolega na Karola Poláka
Zdroj: TASR

Karol Polák svojím osobitým štýlom komentoval množstvo významných svetových i domácich športových prenosov. Jeho podmanivý hlas znel z televízie dlhé roky počas olympiád, majstrovstiev sveta či majstrovstiev Európy vo futbale a krasokorčuľovaní.

„Dozvedel som sa pred chvíľou túto smutnú správu a zaskočila nás to. Ešte nedávno, vari pred mesiacom či dvoma s ním boli naši spoloční známi, vraj ale podľahol nejakej ťažkej chorobe, takže to prišlo rýchlo,“ konštatoval redaktor TA3 Dušan Gabáni, ktorý so zosnulým pôsobil na jednom televíznom pracovisku vyše 20 rokov.

Prečítajte si aj: Ďalšia smutná správa. Vo veku 81 rokov zomrel športový komentátor Karol Polák

Bol to hlas Karola Poláka, ktorý komentoval druhé miesto česko-slovenských futbalistov na majstrovstvách sveta v Čile v roku 1962, víťazstvo Slovana v Pohári víťazov pohárov v roku 1969 či nezabudnuteľnú triumfálnu jedenástku Antonína Panenku vo finále ME v Belehrade v roku 1976.

Karol Polák svojho mladšieho kolegu Dušana Gabániho prijímal na športové oddelenie federálnej televízie v roku 1972. O tri roky neskôr z vtedajšej STV odišiel aj Gabáni: „Istý čas sme spolu sedeli aj v jednej kancelárii a bol som s ním tuším na siedmich olympiádach a určite na troch majstrovstvách sveta – v Španielsku, v Mexiku a v Taliansku. Bol to môj veľký vzor a vo sfére komentovania futbalu je zatiaľ nedostihnuteľný. Mal úžasný cit pre rozprávanie rôznych zaujímavostí, robil to pri prerušení hry, ale keď sa hralo, venoval sa dianiu. Teda mal cit, ako tie informácie rozložiť. Bol môj vzor aj preto, že mal obrovský archív a veľkú pozornosť venoval aj príprave na každý prenos.“

Karol Polák bol držiteľom televízneho ocenenia Zlatý krokodíl (1972), ceny Československej televízie (1981) alebo ceny Slovenského olympijského výboru.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM