KAW Rôzne

Majitelia protestujú. Včera o desiatej večer kaviarne a bary v centre zatvorili

Podnikatelia chceli ukázať, ako bude mesto vyzerať, keď vstúpi do platnosti zákon o zatváraní podnikov o polnoci, v piatok a sobotu o jednej v noci.

Ilustračný obrázok k článku Majitelia protestujú. Včera o desiatej večer kaviarne a bary v centre zatvorili
Zdroj: ephoto.sk

Návrh nového všeobecne záväzného nariadenia rozhorčil majiteľov kaviarní, reštaurácií a barov.

Bude mesto smutnejšie?

Mesto bude tichšie, ulice prázdnejšie, vytratí sa časť nočného života. To si myslia majitelia kaviarní a barov o novom zákone. Podľa všeobecne záväzného nariadenia, ktorý upravuje otváracie hodiny staromestským podnikom, by mali v nedeľu až vo štvrtok zatvárať o polnoci, v piatok a sobotu o jednej v noci.

Do štvrtej ráno by mohli mať otvorené iba podniky, ktoré poskytujú služby v podzemných podlažiach. Taktiež však musia splniť niektoré z uvedených technických podmienok.

Ak vstup do podniku v Starom Meste vedie z dvora či cez priestor bytového domu a na dvor smeruje aspoň jedno okno z prevádzky, ktoré sa dá otvoriť, podnik má mať v pondelok až nedeľu záverečnú o 22. hodine.

Pri vonkajšom sedení, ktoré je mimo dvora, by mali byť podniky otvorené bez hudobnej produkcie v pondelok až nedeľu od 8. do 23. hodiny, vo dvore do 22. hodiny. Predaj v obchode má trvať od 6. do 22. hodiny.

Hluk v uliciach

Aj keď obyvatelia a podnikatelia majú ešte pár dní na to, aby poslali mestu svoje pripomienky, rozhodli sa už včera večer vyskúšať, ako by to vyzeralo.

Majiteľ troch kaviarní a reštaurácií v centre mesta a jeden zo zakladateľov Združenia staromestských kaviarnikov Marián Voltemar si myslí, že takýto zákon nemá zmysel. „Zákon nerieši prestup hluku na ulicu a tiež si nevšíma, že vyrušujúci hluk vzniká práve na ulici, mimo podnikov,“ myslí si podnikateľ.

Majitelia podnikov si tiež myslia, že zákon nemeria všetkých rovnakým metrom. „Napríklad neberie do úvahy kasína a reštaurácie na lodiach. Na tie sa nariadenie nevzťahuje,“ sťažuje sa ďalší majiteľ reštaurácie.

Včera zavreli napríklad podniky Flagship a Pivovar na Námestí SNP, kaviareň F. X. Messerschmidt a ďalšie.

Čítajte aj: Staré mesto navrhuje upraviť otváracie hodiny prevádzkam v centre mesta

Bratislavské bary a reštaurácie
6
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM