Maros Palesch Rôzne

Magistrátny workshop pre Bratislavčanov už dnes

BRATISLAVA - MAGISTRÁT. Aktívni Bratislavčania, neziskové organizácie i občianske spolky budú môcť aktívne vstupovať do prípravy mestského rozpočtu, do prerozdeľovania verejných financií na úrovni slovenskej samosprávy.

Mesto v spolupráci so združením Utopia pripravuje projekt s názvom** „Participatívny rozpočet v podmienkach bratislavskej samosprávy“ **a jeho súčasťou je pilotná fáza (august – september), ktorá je spojená s organizáciou odborných podujatí. Tretí zo série šiestich workshopov, ktoré sú otvorené a prístupné pre každého záujemcu, bude dnes (štvrtok, 25. august) so začiatkom o 17.00 h. v Justiho sieni Primaciálneho paláca.

Témou je využívanie možností moderného prístupu tvorby a distribúcie informácií v pracovných skupinách participatívneho rozpočtu. Prednáška sa bude venovať trendu spoločnej tvorby a zdieľania informácií, otvorenosti a vzájomnej spolupráci – wikinómii. Participatívny rozpočet môže podľa vedenia samosprávy pomôcť pri vytváraní aktívnych vzťahov medzi volenými predstaviteľmi mesta a občanmi, môže vťahovať ľudí do procesov spolurozhodovania o otázkach týkajúcich sa rozvoja mesta. Takýto otvorený nástroj priamej demokracie v súčasnosti využívajú desiatky európskych miest, napríklad samosprávy v Lisabone, Paríži, Bonne, Berlíne, Seville či Londýne. Bratislava je prvé mesto na Slovensku, kde sa princípy takejto participácie občanov premietajú do pilotného projektu.

Zdroj: Ľubomír ANDRASSY

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM