Ľuba Lesná Samospráva

Magistrát pozastavil výstavbu polyfunkčného domu na Hagarovej. Nechcú ho ani obyvatelia

Plány s výstavbou polyfunkčného domu, ktorý má vyrásť na Hagarovej ulici v Bratislave, a proti ktorému sa postavili aj obyvatelia, sa zatiaľ nemenia. Bratislavskí mestskí poslanci odmietli na svojom poslednom rokovaní pred komunálnymi voľbami schváliť zámenu pozemkov.

Ilustračný obrázok k článku Magistrát pozastavil výstavbu polyfunkčného domu na Hagarovej. Nechcú  ho ani obyvatelia
Zdroj: TASR

Odmietli aj dať investorovi iné parcely v Rači. Rozdiel medzi nehnuteľnosťami bol totiž vyše polmiliónový. Zámenu tak odmietlo 23 z 39 prítomných poslancov, neprešla o štyri hlasy.

Radnica mala zamieňať takmer 5500 štvorcových metrov (m2) mestských pozemkov za 1450 m2 parciel investora, na ktorých mal vyrásť objekt s bytmi a kanceláriami. Mestské pozemky znalec ohodnotil na vyše 870.000 eur, investorove zase na vyše 360.000 eur.

Rozdielne odhady, rozdielne názory

„Účtovne je rozdiel možno tých 500.000 eur, ale realita je úplne iná. Ten pozemok sme ponúkali vo verejnej obchodnej súťaži za cenu vysúťaženú znalcom a súťaž nebola úspešná. Mala byť opakovaná s 50-percentnou zľavou,“ pripomenul poslancom starosta Rače Peter Pilinský.

V hodnote mestských pozemkov bol tiež zahrnutý objekt, ktorý na parcelách stojí. Podľa Pilinského bolo nezmyslom, že ho znalec ohodnotil na vyše 33.000 eur. „Budova musí ísť dole, a to bude ešte náklad,“ podotkol.

Investor si svoj pozemok zase ohodnotil na 780.000 eur, do ceny si zarátal aj dosiaľ vynaložené peniaze na projekt výstavby, napríklad na projektové dokumentácie. Podľa račianskeho starostu by tak zámena bola „relatívne nulová“ a možno by bol v miernej strate dokonca investor.

Petícia občanov proti výstavbe

Mestskí poslanci mali pozemky zamieňať, lebo pred rokom v septembri vzali na vedomie petíciu občanov proti výstavbe a požiadali radných, aby o možnej zámene začali s investorom rokovať.

Na stôl sa im však materiál dostal až tento týždeň. Niektorým sa nepáčilo rýchle schvaľovanie a chceli viac času, iní sa pýtali, či je správnejšie vyhovieť občanom alebo dobre hospodáriť.

Všetci sme za zámenu, ale nie za týchto krvavých podmienok,“ prišiel poslancom povedať jeden z obyvateľov Rače.

„Rozdiel je naozaj značný. My sme však vytvorili predpoklady na výstavbu, predali pozemok, vydali územné rozhodnutie a teraz sa to snažíme zachrániť,“ priznal aj primátor Milan Ftáčnik.

Stavebné povolenie

Investor má vydané stavebné povolenie z júna tohto roka. Keďže ho však napadli účastníci konania, stavať ešte nemôže.

„Stavebné povolenie môže nadobudnúť právoplatnosť každý týždeň, je totiž viac ako pravdepodobné, že odvolanie bude zamietnuté,“ podotkol račiansky starosta, ktorý ho investorovi sám podpísal.

Investor sa totiž vtedy zaviazal, že do konca októbra stavať v lokalite nebude. Jeho záväzok teda uplynie o pár dní. Hlava mesta ďalšie kroky necháva na občanov.

„Predpokladám, že investor sa bude usilovať, aby projekt zrealizoval. Čiže, teraz budú musieť občania zvážiť všetky prostriedky, ktoré majú, a ktoré by mohli využiť na to, aby tej výstavbe, ktorú si neželajú, zabránili,“ myslí si Ftáčnik.

3 900 Bratislav­čanov proti

Investor IRP Invest by mal v lokalite postaviť dom s jedným podzemným parkoviskom s 19 stojiskami a s ôsmimi nadzemnými podlažiami. Na prvom poschodí sú navrhnuté kancelárie, obchod, služby a domová vybavenosť a v siedmich nadzemných podlažiach 23 bytov.

Pod petíciu proti výstavbe domu sa vlani podpísalo takmer 3900 Bratislav­čanov.

Ilustračné foto

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM